Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.
Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje się danie, są łatwo dostępne i wariantywne – można zamieniać ze sobą między innymi rodzaje makaronu. By danie nie było aż tak podstawowe, można przygotowywać je z dodatkami. W niektórych włoskich przepisach pojawia się między innymi boczek. W innych z kolei potrawa ta podawana jest z lekko podsmażoną cukinią. Wersja jarska jest lekka i delikatna. W sam raz na coraz cieplejsze popołudnia.
Składniki
– 400 g swiezego makaronu
– 10-15 listkow miety
– 1 suszone chili
– 2 szalotki
– 4 lyzki bulki tartej
– oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
– sol
– skorka z cytryny
– 2 lyzki bulionu warzywnego
– 1 lyzka maki
– ewentualnie jedna cukinia
Sposób przygotowania
1. Pokroj szalotke i podsmaz ja na patelni z 4 lyzkami oleju i papryczka chili. Gdy zrobi sie przezroczysta, dodaj liscie miety i goracy bulion warzywny. Posol.
2. Doprowadz do wrzenia, a nastepnie zmiksuj wszystko z lyzka maki na gladka mase. Przeloz na nieprzywierajaca patelnie i pozwol wywarowi lekko zgestniec.
3. W miedzyczasie gotuj makaron we wrzacej osolonej wodzie przez minute, odcedz, a nastepnie gotuj z przygotowanym sosem. Wylacz ogien i dodaj starta skorke z cytryny wraz z posiekana mieta.
4. Przeloz makaron na talerz. Posyp bulka tarta (podpieczona na patelni z odrobina oleju) i podawaj. Do smaku mozna rowniez dodac pokrojona w plasterki cukinie.
Smacznego!