Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można zanurzyć w bulionie!
Wspaniałą rzeczą w dobrym włoskim jedzeniu jest to, że listy składników są często bardzo proste. Różnica polega na jakości składników i przyprawach. Pasta e fagioli nie jest inna. Dobra oliwa z oliwek (Grezzona – kup), wysokiej jakości pomidory (na przykład Divella), świeża bazylia, pyszna fasola – to wszystko tworzy danie, którego smaku nie zapomni się tak łatwo.
Składniki– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– mala cebula
– 2 zabki czosnku
– oregano
– bazylia
– 3/4 puszki pomidorow lub koncentratu pomidorowego
– 6 filizanek wody
– 6 filizanek bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego dla wegetarian
– puszka czerwonej fasoli
– puszka cannellini
– puszka ciecierzycy
– sol
– pieprz
– 200 g makaronu ditalini
– 1/4 szklanki natki pietruszki
– parmigiano reggiano
Sposób przygotowania
1. W duzym garnku rozgrzej oliwe na srednim ogniu i podsmaz cebule, czosnek i przyprawy do miekkosci (okolo 4-5 minut).
2. Dodaj koncentrat pomidorowy/pomidory i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogien i gotuj przez 3-4 minuty.
3. Wlej do garnka wode, bulion i fasole; doprowadz do wrzenia.
4. Zmniejsz ogien i gotuj przez 20 minut.
5. Tuz przed podaniem wymieszaj z ugotowanym makaronem i pietruszka. Udekoruj parmigiano reggiano i podawaj z chrupiacym chlebem do maczania w potrawie.