Pizza salsiccia e friarielli napoletana - przepis - Bottega Del Gusto

Pizza salsiccia e friarielli napoletana

Lunch
Pizza salsiccia e friarielli napoletana
22 czerwca 2018

Przepis na: Pizza salsiccia e friarielli napoletana

Pizza salsiccia e friarielli napoletana to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni neapolitańskiej. Brokuły i pikantna salsiccia stanowią razem połączenie idealne.

Ta pizza to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej które powstało w Neapolu – miejscu uważanym za kolebkę włoskiej kuchni. Właśnie tam, pochodzące z okolic wulkanu Wezuwiusz składniki łączą się w niepowtarzalny sposób, tworząc danie, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w Italii, ale i na całym świecie.

Jeśli szukasz pysznej i oryginalnej pizzy, pizza salsiccia e friarielli napoletana jest doskonałym wyborem. Zaskocz swoich bliskich tą wyjątkową włoską potrawą i pozwól, by aromaty Neapolu przeniosły Cię w magiczny świat smaków.

Poniżej przepis z wykorzystaniem produktów z oferty naszych delikatesów – szybko, bardzo dobrej jakości i smacznie:)

Składniki

1 kulka gotowego ciasta na pizze Bottega del Gusto
1 kulka mozzarelli
1/3 sloiczka Friarielli alla napoletana (odsaczonego)
1 szt. Salsiccii
Swieza papryczka chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Wyjac z lodowki ciasto na pizze i odlozyc na 20 min, a nastepnie rozwalkowac ciasto. Ciasto powinno miec srednice ok. 33cm
2. Na rozwalkowane ciasto ulozyc porwana na duze kawalki mozzarelle.
3. Odsaczyc z zalewy Friarielli alla napoletana (brokuly). Ulozyc na pizzy. Wedle uznania mozna dodac wiecej brokulow.
4. Salsiccie porwac na kawalki i ulozyc na pizzy. Wedle uznania moze to byc wiecej niz jedna sztuka. Na koniec dodac swieza pokrojona papryczke chilli.
5. Piec pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.