Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.
Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na pollo alla Toscana jeszcze bardziej tę delikatność podbija. Główną zasługę ma w tym białe wino (sprawdź dostępne na stronie Bottega del Gusto), które dodawane jest w procesie gotowania/smażenia potrawy. Wychodzi z tego aromatyczne danie, które będzie ozdobą każdego stołu. Podaje się je ze smażonymi ziemniaczkami, które można polać lekkim dressingiem vinegret. Ciekawi smaku? Sprawdźcie przepis poniżej!
Składniki
– 2 kg udek z kurczaka
– 1,5 kg poledwiczek z kurczaka
– sol
– pieprz
– 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
– 6 zabkow czosnku
– 3 lyzki octu z bialego wina
– 2 lyzki masla
– 2 szalotki, posiekane
– galazki swiezego rozmarynu, drobno posiekanego
– 2 lyzki maki
– 1 filizanka wytrawnego bialego wina
– 2 kubki bulionu wolowego (nie bulionu z kurczaka)
Sposób przygotowania
1. Podgrzej patelnie na srednim ogniu.
2. Dopraw kurczaka sola i pieprzem.
3. Na patelnie dodaj 2 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia, polowe kawalkow kurczaka i kilka zmiazdzonych zabkow czosnku.
4. Kurczaka przyrumien przez 2 minuty z kazdej strony i wyjmij z patelni.
5. Dodaj pozostala oliwe z oliwek, obroc patelnie i dodaj pozostale kawalki kurczaka oraz czosnek.
6. Zarumien kurczaka 2 minuty z kazdej strony i zdejmij go z patelni.
7. Dodaj ocet na patelnie. Niech sie ugotuje.
8. Dodaj maslo, szalotki i rozmaryn i smaz 2 minuty.
9. Dodaj make i smaz jeszcze minute.
10. Wlej wino i bulion na patelnie, a pozniej wloz do niej kurczaka i gotuj na srednim ogniu przez 7 – 8 minut.