Porchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku regionów północnych, a właściwie sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Wykonuje się je z całej świni, bez kości, odpowiednio przyprawionej. To idealna przekąska dla obszarów produkcji wina. Konsumpcja dania jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi (festiwale wiejskie, jarmarki, targi).
Miejsce opracowania receptury dania porchetta do dziś nie jest pewne. Mieszkańcy Ariccia w Lacjum twierdzą, że są autorami oryginalnego przepisu. W Umbrii mówi się, że ten urodził się w Norcji, słynącej od czasów rzymskich z hodowli świń (stąd rzeczownik „norcino”). W Górnym Lacjum według legend wywodzi się z epoki etruskiej.
W Campli statuty miejskie z 1575 r., odnowione przez Małgorzatę Austriaczkę, zawierały liczne wskazówki dotyczące sprzedaży i gotowania porchetty. Podobne twierdzenia można znaleźć w miejscowościach w Marche. Porchetta jest również szeroko rozpowszechniona w Romanii i okolicach Ferrary. Istnieje wiele źródeł mówiących, że danie pochodzi z miasta Poggio Bustone w prowincji Rieti. W XX wieku porchetta odniosła sukces w Veneto, rozprzestrzeniła się w Treviso i Padwie, stając się znanym lokalnym smakołykiem.
Składniki
– 3 kg miesa wieprzowego
– 2 lyzki soli morskiej
– 1/2 lyzki swiezo zmielonych nasion kopru
– 2 lyzki drobno posiekanych lisci szalwii
– 2 lyzki drobno posiekanych lisci rozmarynu
– 4 zabki czosnku, drobno posiekane
– 1 lyzeczka swiezo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 lyzeczka suszonych platkow chili
– 1 zabek czosnku
– natka pietruszki
– 1 lyzka oplukanych solonych kaparow
– 2 filety anchois
– sok z 1 cytryny
– 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
Sposób przygotowania
1. Poloz wieprzowine skora do dolu na czystej powierzchni roboczej.
2. Wymieszaj wszystkie przyprawy razem w misce.
3. Wcieraj przyprawe w mieso, a nastepnie zwin je i mocno zwiaz sznurkiem kuchennym.
4. Danie umiesc na ruszcie nad taca i wstaw do lodowki bez przykrycia na noc.
5. Pozwol wieprzowinie osiagnac temperature pokojowa przed przejsciem do gotowania.
6. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
7. Poloz wieprzowine na ruszcie nad blacha do pieczenia i piecz przez 3 godziny.
8. Podnies temperature do 200°C, a nastepnie piecz przez kolejne 30 minut lub do momentu, gdy skorka bedzie popekana i zlocista. Wyjmij i odstaw na 30 minut.
9. Na salsa verde drobno posiekaj czosnek, nastepnie dodaj pietruszke i dalej siekaj, dodajac kapary i anchois az wszystko zostanie z grubsza polaczone.
10. Przeloz do malej miski, wycisnij sok z cytryny i wymieszaj oliwe z oliwek, aby sos mial konsystencje mzawki. Dopraw do smaku.
11. Porchette pokroj w plastry i podawaj w przygotowanym sosem z salsa verde.