Prosciutto z melonem i figami na desce wedlin | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto

Deska wędlin w tym prosciutto z melonem i figami

Lunch
Deska wędlin w tym prosciutto z melonem i figami
16 września 2024

Deska wędlin to świetna propozycja, którą można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Niezależnie od okazji dobrze skomponowany półmisek wędlin zawsze zrobi wrażenie. Przygotowanie takiej deski jest proste, a dzięki różnorodności włoskich specjałów, każdy znajdzie coś dla siebie. Wzbogacona o ciekawe dodatki, deska włoskich wędlin, na przykład z prosciutto z melonem, stanie się ozdobą każdego stołu i gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.

Włosi, mistrzowie wędlin, często podają je bez chleba, wybierając za to inne dodatki, które doskonale podkreślają ich smak i teksturę. Sugerujemy, aby na swojej desce wędlin umieścić co najmniej cztery różnorodne rodzaje – różniące się smakiem, aromatem i strukturą, aby stworzyć pełną smaków kompozycję.

Oto włoskie wędliny, które warto uwzględnić w swojej tagliere di salumi:

  • Salame Milano Gourmé – jedno z najpopularniejszych salami we Włoszech. Wytwarzane z chudego mięsa wieprzowego, o delikatnie słodkim smaku. Dojrzewa przez co najmniej 60 dni.
  • Prosciutto Crudo di Parma – klasyczna włoska szynka wieprzowa, lekko słona, dojrzewająca minimum 12 miesięcy, której smak jest subtelny, a jednocześnie pełen głębi.
  • Bresaola – delikatna polędwica wołowa, o łagodnym smaku, która dojrzewa od 8 do 12 tygodni. Jest lekka i wyrafinowana, idealna jako przystawka.
  • Mortadella con Pistacchio – delikatna wędlina wieprzowa wyróżnia się subtelną, kremową teksturą, a jej smak jest wzbogacony chrupiącymi, intensywnie zielonymi pistacjami.

Każda z tych wędlin wnosi do deski odmienny charakter, od łagodnych nut po wyraziste, pikantne akcenty, dzięki czemu Twoi goście będą mieli okazję skosztować pełnej palety włoskich smaków.

 

prosciutto z melonem-figami

 

Talerz wędlin: salami, bresaola i prosciutto z melonem i figami przepis

Składniki
  • 1 zolty melon
  • 50 g wloskiego Salame Milano Gourme cienko pokrojonego
  • 8 plastrow Prosciutto di Parma
  • 8 plastrow szynki wolowej Bresaola
  • 8 plastrow mortadeli na przyklad z pistacjami (Mortadella con Pistaccho)
  • 4 pomidory pokrojone w plastry
  • 4 swieze figi pokrojone w cwiartki
  • 2 lyzki swiezej i posiekanej bazylii
  • 100-120 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 lyzki oliwy z oliwek extra vergine I Mori 100% Italiano od firmy Pasqualone
  • pieprz

Wloskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych wloskich delikatesach Bottega del Gusto.

 

 

Sposób przygotowania
  1. Przekroj melona na pol i usun pestki za pomoca lyzki.
  2. Pokroj miazsz owocu na 8 czesci.
  3. Umiec je obok siebie na jednej polowie duzego talerza lub duzej deski.
  4. Uloz na drugiej polowie wedliny.
  5. Dodaj pomidory i figi na srodek talerza lub deski.
  6. Posyp wszystko posiekana swieza bazylia.
  7. Pokroj oliwki w krazki i takze posyp nimi caly talerz lub deske.
  8. Polej troche oliwa z oliwek extra vergine.
  9. Dodaj pieprz i podaj.

 

Buon appetito!

Zdjecie symboliczne