Ravioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to warzywo ma obecnie swoje pięć minut. We włoskim wydaniu jest jeszcze smaczniejsze!
Aby jeszcze bardziej doprawić danie, można „ubrać” ravioli w pomidory smażone z gałązką rozmarynu. Oczywiście jednak wolno dać upust swojej wyobraźni i udekorować je tak, jak się lubi! Mała wskazówka? Spróbuj dodać na niego trochę wędzonego sera ricotta tuż przed podaniem.
Do przepisu można użyć gotowych ravioli. My zaprezentujemy jednak, jak samodzielnie je przygotować.
Składniki– 250 g maki do makaronu
– sol
– 10 ml oliwy z oliwek
– kasza manna z pszenicy durum
– 2 jajka
– 300 g ricotty
– 20 g grana padano
– 200 g baklazana
– czosnek
– pieprz
Sposób przygotowania
1. Dobrze umyj baklazana i pokroj go w kostke.
2. Czosnek przyrumien na oliwie z oliwek.
3. Wymieszaj te skladniki na duzym ogniu przez kilka minut i przypraw sola.
4. Rozgniec baklazany widelcem.
5. Do miski wloz ricotte, grana padano i pieprz. Wymieszaj lyzka i dodaj baklazany.
6. Nadzienie wloz do lodowki.
7. Wsyp make na stolnice, dodaj jajka i sol.
8. Ubij widelcem, a nastepnie wlej oliwe z oliwek. Mieszaj do uzyskania gladkiego ciasta.
9. Pokroj je na mniejsze porcje.
10. Posmaruj stolnice odrobina kaszy manny i rozwalkuj ciasto do uzyskania bardzo cienkiego arkusza.
11. Wytnij paski o szerokosci okolo 8 centymetrow i wypelnij nadzieniem.
12. Przykryj kolejnym paskiem ciasta, lekko docisnij wokol nadzienia, aby oba arkusze przylegaly i wypuscily nadmiar powietrza, zapobiegajac w ten sposob otwieraniu sie ravioli podczas gotowania.
13. Gotuj ravioli w duzej ilosci osolonej wody przez okolo 5 minut. Podawaj natychmiast!
Buon appetito!