Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.
W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy sposób w domu. Mamy więc kilak rad, które mogą się przydać. Mięso małż, czyli vongole, jest bardzo delikatne. Potrzebuje krótkiej obróbki termicznej w postaci gotowania na parze, pieczenia lub duszenia. Wystarczy kilka minut, by mule zaczęły się otwierać, co oznacza, że są gotowe. Jeśli przesadzi się z czasem, mięso będzie twarde i ciemne. Warto pamiętać, że małże, które nie otworzyły się podczas gotowania nie nadają się do jedzenia.
Najbardziej znane przepis na vongole? Duszenie w białym winie z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek (np. Grezzona).
Składniki
– 1 kg malzy
– 2 lyzki oliwy z oliwek
– 2 zabki czosnku
– sol
– pieprz
– pol szklanki bialego wina
– cytryna
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej oliwe.
2. Dodaj malze i czosnek. Poczekaj, az malze sie otworza.
3. Do otwierajacych sie muli dolej biale wino, sok z cytryny, skorke z niej, szczypte soli i pieprzu. Mieszaj w garnku bez przykrycia do momentu wyparowania wina.
4. Przykryj garnek i gotuj przez 5 minut do zzolkniecia malz.
Buon Appetito!