Włoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania różni się między innymi grubością, czasem „odpoczywania” oraz bogactwem przypraw i oliwy (na przykład Grezzona).
Schiacciata jest jednym z najpopularniejszych dań ulicznych we Florencji. Doskonale nadaje się jako chleb do kanapek z mozzarellą, innymi serami czy tradycyjnymi włoskimi wędlinami. Niektóre włoskie przepisy sugerują również sięganie po słodkie dodatki do tej mieszanki – na przykład orzechowe kremy czy lokalne, rzemieślnicze dżemy.
Składniki
– 500 g maki 00
– 250 ml cieplej wody
– 10 g drozdzy
– sol
– lyzeczka cukru lub miod
– oliwa z oliwek
– oregano lub tymianek
Sposób przygotowania
1. Rozpusc drozdze z cukrem/miodem w cieplej wodzie.
2. Wsyp make do miksera, dodaj wode z drozdzami i mieszaj.
3. Po kilku minutach dodaj sol oraz oliwe z oliwek.
4. Kontynuuj do uzyskania jednolitej konsystencji i przeloz do miski.
5. Pozostaw ciasto do wyrosniecia na godzine.
6. Podziel ciasto na dwie rowne czesci i rozwalkuj, wykladajac na natluszczone foremki o wymiarach 23×30 cm.
7. Opuszkami palcow zrob w ciescie dziury, posyp powierzchnie odrobina gruboziarnistej soli i przyprawami, a nastepnie pozostaw do wyrosniecia przez kolejne 30 minut.
8. Schiacciate piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.