Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo - przepis - Bottega Del Gusto

Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo

Lunch
Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo
10 maja 2021

Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione palermitano.

 

To bardzo miękka focaccia, która zawiera wszystkie składniki magicznej Sycylii: sos pomidorowy, obfite caciocavallo i oliwa z oliwek (np. Grezzona). To one sprawiają, że sfincione palermitano jest potrawą, której trudno odmówić! Ma bardzo miękkie i bardzo smaczne ciasto, umoczone w dressingu, który jest najbardziej charakterystyczną nutą tego drożdżowego produktu! Pizza jest w Neapolu dokładnie tak, jak sfincione palermitano na południu Włoch. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, odkryjesz, że jesteś także miłośnikiem tego przysmaku!

 

Składniki

– ciepla woda 330 g
– maka 00 500 g
– drozdze suszone 4 g
– oliwa z oliwek extra virgin 45 g
– sol
– slod 5 g
– pomidory 700 g
– cebula zlota 300 g
– woda 50 g
– oliwa z oliwek extra virgin 40 g
– sycylijska caciocavallo 100 g
– bulka tarta 20 g
– pecorino 70 g
– sardele w oleju 40 g
– oregano

 

 

Sposób przygotowania

1. Do miksera wsyp przesiana make, drozdze i slod. Pracuj na srednich obrotach i powoli wlej letnia wode.
2. Ciasto gniec przez co najmniej 10 minut lub do calkowitego naciagniecia na haczyk. Nastepnie wlej 35 gramow oleju i odstaw ponownie, az olej zostanie calkowicie wchloniety. Dodaj sol.
3. Z ciasta uformuj kule, ktora nastepnie przenies do miski pokrytej folia spozywcza, pozostawiajac ja do wyrosniecia w piekarniku na co najmniej 3 godziny lub do podwojenia objetosci .
4. Wyczysc i pokroj cebule, a nastepnie daj ja na duza patelnie z 20 g oleju. Dus na bardzo malym ogniu dodajac 50 g wody.
5. Dodaj pomidory, dopraw sola i pieprzem, gotuj przez 30 minut.
6. Pokroj caciocavallo w kostke.
7. Opiecz bulke tarta na patelni z 20 gramami oleju i gotuj przez kilka minut, czesto mieszajac.
8. Ciasto drozdzowe wlej do formy.
9. Ostroznie rozprowadz je palcami. Pozostaw do wyrosniecia na kolejne 30 minut.
10. Rozprowadz starte pecorino i caciocavallo razem z filetami z anchois i polej sosem pomidorowym.
11. Na koniec posyp powierzchnie oregano i bulka tarta.
12. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez okolo 50 minut.