Przepis na wyjatkowe strangolapreti | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto

Strangolapreti

Lunch
Strangolapreti
21 stycznia 2021

Strangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią.

 

Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i masło. Uniwersalność i prostota dania spowodowały, że rozprzestrzeniło się na inne włoskie regiony. Te przyjęły własne warianty potrawy w zależności od zastosowań i typowych składników. Historycy donoszą również, że wariant z Trentino (jajka, szpinak i parmezan) był używany przez wysokich prałatów już podczas bardzo długiego Soboru Trydenckiego (1545–1563).

 

Sąd wzięła się nazwa? Według osiemnastowiecznej legendy ksiądz wędrował po wsi bardzo głodny (niektórzy twierdzą, że po nieudanym polowaniu) znalazł po drodze karczmę. Gospodyni zrobiła mu hojny talerz gnocchi z dzikimi ziołami, ale ksiądz prosił o więcej. W pewnym momencie miał zacząć się dławić, ale kobieta zdołała uratować mu życie uderzając go pięścią. Na pamiątkę tego zdarzenia zaczęła przygotowywać niewielkie kulki w kształcie pięści, których głównymi składnikami były chleb, zioła i szpinak.

 

Składniki

– 1kg czerstwego chleba
– 500g szpinaku lub innych warzyw
– 2 jajka
– 100g masla
– 0,5 l mleka
– oliwa z oliwek
– biala maka
– galka muszkatolowa
– szalwia
– sol
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Namoczyc (okolo trzech godzin) czerstwy chleb pokrojony w kostke w cieplym mleku.
2. Dodac szpinak lub inne warzywa, wczesniej ugotowane i posiekane w odrobinie lekko osolonej wody po podsmazeniu ich na masle i doprawieniu sola, pieprzem oraz galka muszkatolowa.
3. Dodac drobno posiekana cebule zrumieniona na oleju, starty parmezan Trentino, jajka, sol i odrobine bialej maki.
4. Dobrze wymieszac.
5. Ugniatac na ksztalt kulek/piesci w zadany ksztalt.
6. Gotowac we wrzacej, osolonej wodzie.
7. Kiedy sie wynurza nalezy je odcedzic i podawac z parmezanem Trentino i maslem aromatyzowanym szalwia.

 

Smacznego!