Włoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu.
To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja dla miłośników świeżych i zdrowych warzyw, które na ich stołach obsadzane są w roli głównej. Żeby nie było zbyt zielono, można pozwolić sobie na dodanie jeszcze jednego ważnego włoskiego składnika, czyli mozzarelli. Nada ona wyjątkowego smaku i przełamie nieco zdecydowaną, chrupką konsystencję dania.
Składniki
– zabek czosnku
– sol
– 2 lyzki majonezu
– 2 lyzki octu z czerwonego wina
– 1/2 lyzeczki suszonego oregano
– 1/4 szklanki plus 2 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
– pieprz
– sredni ogorek zieloni
– kilka rzodkiewek
– 1/4 glowki salaty lodowej, grubo posiekanej
– seler naciowy
– 1/2 malej czerwonej cebuli
– 1/2 szklanki pomidorkow koktajlowych
– 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
– 8 peperoncini
– 1 szklanka Parmigiano-Reggiano
– ewentualnie ser mozzarella
Sposób przygotowania
1. Zetrzyj czosnek na paste, polacz z sola.
2. Dodaj majonez, ocet i oregano, a nastepnie oliwe z oliwek.
3. Dopraw pieprzem.
4. W jednej misce dodaj wszystkie pozostale skladniki i dobrze wymieszaj.
5. Dodatkowo mozesz podsmazyc na grillu plastry mozzarelli i dodac do salatki.
Smacznego!