Postawienie na produkty sezonowe ma swoją zaletę. Najlepszy przykład? Pomidory. Nie tylko nadają się na wspaniałe sosy do włoskich dań, ale też świetnie sprawują się solo. Najlepszym tego przykładem jest zuppa di pomodoro, której nie wolno mylić z gazpacho.
Co jest tajemnicą najlepszej włoskiej zuppa di pomodoro? Wykorzystanie pomidorów San Marzano. Odmiana z Kampanii naprawdę robi różnicę, zwłaszcza że zachowuje swój pierwotny smak nawet po ugotowaniu. Świetnie spisuje się dodatkami, na przykład z nasionami dyni czy zieloną, świeżą bazylią.
Składniki
– 1,5 kg pomidorow San Marzano
– 5 listkow bazylii
– sol
– czosnek
– 30 ml oliwa z oliwek
– swieza smietana do smaku
Sposób przygotowania
1. Zacznij od umycia pomidorow.
2. Osusz je i usun szypulke oraz skorke.
3. Przekroj je na pol i oproznij z nasion i soku. Posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia i obrany zabek czosnku, po minucie dodaj pomidory.
5. Mieszaj przez kilka minut i dodaj liscie bazylii.
6. Posol i gotuj na malym ogniu przez co najmniej 35 minut.
7. Po uplywie tego czasu usun bazylie i czosnek, a nastepnie zmiksuj pomidory na gladkie puree.
8. Gotuj przez kolejne 25-30 minut.
9. Po przelaniu do misek udekoruj smietana, bazylia lub ziarnami dyni.
Buon Appetito!