Kulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju.
Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo proste i śródziemnomorskie składniki są takie same jak w pizzy marinara i prawdopodobnie właśnie z tego powodu tak nazywa się mięso alla pizzaiola. Istnieje wiele wersji przygotowania dania, ale składniki pozostają takie same. Pomidor (np. Santa Rossa), czosnek i oregano tworzą sos, który pozwala na ugotowanie mięsa i pozostawienie go bardzo delikatnym.
Składniki
– 300 g wolowiny
– oliwa z oliwek (np. Oliwa Grezzona)
– sol
– czosnek
– passata pomidorowa lub pomidory w puszce (np. Santa Rossa)
– oregano
– pieprz
Sposób przygotowania
1. Wlac oliwe na patelnie i przysmazyc kilka zabkow czosnku
2. Dodac passate pomidorowa i odrobine wody. Dusic po przykryciem
3. Dodac sol i pieprz. Gotowac 10 minut
4. Wolowine pokroic w cienkie plastry
5. Dodawac pojedynczo plastry miesa do sosu, nie kladac ich jeden na drugim
6. Dodac oregano
7. Przykryc pokrywka, gotowac 10 minut, w polowie gotowania obracajac plastry
8. Podawac z salatkami lub swieza zielenina
Smacznego!