Fegato alla veneziana, czyli watrobka po wlosku – przepis - Bottega Del Gusto

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po włosku

Obiady
Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po włosku
7 stycznia 2021

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i gotuje razem z białą cebulą.

 

Pierwotnie fegato alla veneziana opierało się na połączeniu figi z wątróbką. Wenecjanie zastąpili ją jednak szeroko rozpowszechnioną cebulą, która tak samo dobrze jak figi tłumiła smak wątroby. Wariant wenecki był ceniony do tego stopnia, że ​​wspomniano go we ówczesnym Apiciusie napisanym przez Francesco Leonardi w 1790 r.

 

Co sprawia, że ​​to danie jest pyszne? W fegato alla veneziana są dwa składniki, a siła potrawy tkwi w idealnym połączeniu przeciwieństw wątroby i cebuli. W tradycyjnym ujęciu lepiej byłoby używać podrobów wieprzowych. Dziś jednak częściej stosuje się cielęce, o słabszym smaku. Cebula? Im słodsza, tym lepsza. Niekiedy więc używa się jej odmiany czerwonej.

 

Masło i dobra oliwa extra vergine (na przykład Grezzona) przydadzą się do smażenia cebuli. Do tego można opcjonalnie dodać ocet i pietruszkę. Niektórzy zamiast octu (na przykład di Modena) użytkują białe wino lub cytrynę.

 

 

Składniki

– 600 g watrobki cielecej
– 2 duze biale lub czerwone cebule
– 50 g masla
– 4 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
– ocet (opcjonalnie)
– sol
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Smazyc pokrojona w plasterki cebule na masle wymieszanym z olejem. Po zeszkleniu dodac watrobke
2. Dodac troche octu lub 2 lyzki stolowe wody
3. Gotowac na wolnym ogniu przez 15-20 minut
4. Dodac sol i pieprz
5. Spozywac na goraco bezposrednio po przygotowaniu. Po ponownym podgrzaniu, watrobka bedzie twarda

 

Smacznego!