Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera scamorza i wędzonej pancetty (boczku). Są też tacy, którzy do bazy makaronu (np. spaghetto quadrato) z sosem pomidorowym dodają tylko parmezan. Tak odbywa się to najczęściej w Neapolu.
Składniki
– 350 g makaronu spaghetti
– 5 jajek
– 100 ml mleka
– 50 g parmigiano reggiano
– 100 g scamorzy
– 50 g pancetty
– tymianek
– pieprz
– oliwa z oliwek
– czosnek
– sol
Sposób przygotowania
1. Postaw na ogniu patelnie pelna osolonej wody i zagotuj, bedzie sluzyla do gotowania makaronu.
2. Pokroj wedzona pancette w kostke, podobnie zrob z serem.
3. Gdy woda sie zagotuje, dodaj spaghetti i ugotuj je al dente.
4. Wbij jajka do duzej miski, dodaj obrany tymianek i mleko, a nastepnie sol i pieprz.
5. Dopraw danie tartym serem i wymieszaj, aby uzyskac jednorodna mase.
6. Odsacz makaron i dopraw oliwa z oliwek. Dodaj makaron do sosu i ponownie wymieszaj.
7. Podsmaz oliwe z zabkiem czosnku.
8. Usun zabek czosnku i wsyp spaghetti.
9. Przysmaz na duzym ogniu przez 1 minute, aby stwardnial spod, nastepnie zmniejsz ogien, przykryj pokrywka i podpiekaj przez 15 minut.
10. Potrzasnij patelnia, aby upewnic sie, ze potrawa nie przywarla do dna.
11. Umiesc talerz o srednicy patelni na wierzchu omleta i odwroc danie do gory nogami.
12. Smaz przez kolejne 5 minut bez przykrycia.
Buon appetito!