Przepis na involtini di pesce spada | Bottega del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Involtini di pesce spada

Obiady
Involtini di pesce spada
7 grudnia 2020

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea) lub słynną cukinią scapece ! Te pyszne kąski, w niektórych miejscach zwane również braciolettini, są bardzo popularnym daniem, dlatego istnieją różne warianty przepisu. W niektórych przypadkach do nadzienia używa się pecorino i orzeszków piniowych.

 

Miecznik, z którego przygotowuje się involtini di pesce spada, poławiany jest jedynie od maja do początku października, kiedy zbliża się do wybrzeża. Tylko wtedy będzie świeży i prosto z morza.

 

Składniki

– 8 plastrów miecznika
– 200 g ciemnego chleba
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka pietruszki
– sok z cytryny
– 2 łyżki dojrzałego caciocavallo lub pecorino
– szczypta oregano
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka orzeszków piniowych
– oliwa z oliwek extra virgin
– sól
– pieprz
– bułka tarta

 

Sposób przygotowania

1. Do miksera włożyć pokrojony chleb, kapary, natkę pietruszki i czosnek. Posiekać i przenieść do miski.
2. Dodać starty ser, sól, pieprz, oregano, zioła, lekko prażone orzeszki pinii, a następnie zmiękczyć mieszaninę sokiem z cytryny i olejem.
3. Podzielić każdy kawałek miecznika na dwie części, aby uzyskać dwa prawie trójkątne plasterki. Te muszą być cienkie, o grubości maksymalnie pół centymetra.
4. Rozłożyć je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
5. Łyżkę farszu położyć na środku każdej „kromki”, aby uformować mały krokiet. Zawinąć plastry zaczynając od najszerszej części, tak aby zamknąć boki. Ścisnąć mocno.
6. Do miski włożyć bułkę tartą, szczyptę soli i olej, a następnie dobrze wymieszać, tak aby cała bułka tarta została natłuszczona.
7. Roladki z miecznika zawijać tak, aby panierka przylegała do boków i umieścić w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
8. Skropić olejem, a następnie piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

 

Smacznego!