Lasagne vegetariane to po prostu wegetariańska odmiana wyjątkowej włoskiej potrawy. Jest mniej kaloryczna niż jej mięsny odpowiednik i też wymaga krótszego czasu przygotowania. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna i trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z Italii.
Wszechstronny przepis na lasagne vegetariane można modyfikować, wybierając inne składniki. Do lasagne z ricotty i szpinaku można dodać suche płatki ricotta lub wybrać inne rodzaje warzyw.
Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wygoda polega na użyciu suchej lasagne, której nie trzeba gotować. Z drugiej strony ci, którzy kochają tradycję, mogą przygotować świeży domowy makaron jajeczny (sprawdź Granoro) za pomocą klasycznej metody.
Składniki
– 1 kg pomidorkow koktajlowych
– 4 galazki tymianku
– 6 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 szalotki
– 2 zabki czosnku
– 500 g swiezego szpinaku
– 12 arkuszy lasagne z suszonych jaj
– 150 g parmigiano reggiano
– 220 g mozzarelli
– beszamel
Sposób przygotowania
1. Wlacz piekarnik na 170 stopni.
2. Pomidory przetnij na pol, blache do pieczenia wyloz papierem do pieczenia i uloz pomidorki koktajlowe scieta strona do gory.
3. Dopraw listkami tymianku, 4 lyzkami oliwy, duza iloscia soli i pieprzu.
4. Piecz przez okolo 45 minut az pomidory zwiedna i skarmelizuja sie.
5. Podsmaz pokrojone w plastry szalotki i rozgniecione zabki czosnku na 2 lyzkach oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia przez 5 minut. Odstaw do miski.
6. Na ta sama patelnie dodaj dobrze umyty i odsaczony szpinak, lekko posol i podsmaz na srednim ogniu. Wylacz i pozwol mu ostygnac.
7. Szpinak odcisnij, aby usunac nadmiar plynu i grubo posiekaj nozem. Dodaj do niego podsmazana szalotke, usuwajac czosnek, dopraw sola i pieprzem.
8. Mozzarelle pokroj na male kawalki, odkladajac 1/3, posluzy ona do wykonczenia.
9. Przygotuj beszamel i dodaj do niego parmigiano reggiano.
10. Wlacz piekarnik na 180 stopni i w miedzyczasie uloz lasagne. Na dno rondla wlej kilka lyzek beszamelu, przykryj warstwa platow makaronu, posmaruj karmelizowanymi pomidorami, kilkoma lyzkami szpinaku i beszamelu.
11. Powtarzaj czynnosc, az wszystkie skladniki sie zuzyja.
12. Na koniec dodaj pozostala mozzarelle i starty parmigiano reggiano.
13. Piecz az powierzchnia stanie sie zlotobrazowa, zajmie to okolo 30 minut.
Buon Appetito!