Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety.
Przy przygotowywaniu lenticchie należy pamiętać, że jego składowe nie należą do najłatwiejszych w obróbce. Nie chodzi tu jednak o mnogość kroków, które trzeba wykonać w przepisie, ale o odpowiedni czas przygotowywania choćby soczewicy. To wymagające nasiona, potrzebują długotrwałego gotowania z jednoczesnym mieszaniem, by odpowiednio się rozmiękczyć. Do potrawy przyda się też dobrej jakości oliwa z oliwek (na przykład Golden 3 Tortiglione).
Składniki
– 250 g soczewicy
– 30 g pokrojonego w kostke boczku
– cebula
– seler
– marchewka
– lisc szalwii
– 400 g pulpy pomidorowej
– oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia
– sol
– czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Namocz soczewice w zimnej wodzie przez kilka godzin.
2. Osusz ziarna i zbierz do rondla.
3. Zalej je zimna woda i gotuj przez godzine.
4. Oczysc warzywa i pokroj je w bardzo drobna kostke.
5. Na patelni rozgrzej trzy lyzki oliwy, dopraw lisciem szalwii oraz boczkiem i dodaj pokrojone w kostke warzywa.
6. Po 10 minutach dodaj posiekana papke pomidorowa lub trzy swieze, czerwone, dojrzale pomidory (obrane, posiekane i pokrojone w kostke).
7. Dopraw sola i pieprzem, gotuj przez 15 minut.
8. Ugotowana soczewice odcedz, przeloz na patelnie, wymieszaj i smaz przez co najmniej 10 minut.
Buon Apetito!