Malloreddus alla Campidanese – przepis - Bottega Del Gusto

Malloreddus alla Campidanese

Obiady
Malloreddus alla Campidanese
29 października 2020

Jeśli chodzi o nazwę, malloreddus jest pochodzenia łacińskiego i oznacza „mały kąsek”. To włoskie danie jest najbardziej znane w kuchni sardyńskiej. Makaron, z którego się je przygotowuje, zrobiony jest z mąki semoliny (np. Semola Rimacinata) i wody. Występuje zarówno w postaci ciasta o smaku szafranowym, jak i makaronu z ciasta zwykłego. Doskonale smakuje z różnymi sosami.

 

Będąc tradycyjną potrawą Sardynii, malloreddus jest przygotowywany na prawie każdą okazję, przyjęcia, festiwale i uroczystości. Na całym obszarze Włoch jest często określany jako „gnocchi” lub „gnocchetti” oraz cigiones lub ciciones w Sassari.

 

Makaron ma kształt pasiastych muszelek o długości prawie 2 cm. Dawniej były one wykonywane ręcznie przez grupę rzemieślniczek mieszkających w małej wiosce Morgongiori w środkowo-południowej części Sardynii. Proces produkcji polegał na zmieszaniu semoliny z wodą i odrobiną soli, dzięki czemu powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Rozciągało się je następnie w paski i zwijało na długość 15 cm. Makaron kroiło się w kostkę i dociskało do ciuliri (sitka), nadając mu w ten sposób okrągły kształt.

 

Malloreddus alla Campidanese to typowy przykład kuchni sardyńskiej. Robi się je ze świeżej kiełbasy, przecieru pomidorowego, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (np. Biolevante), liści bazylii, czosnku, cebuli, szafranu i tartego sera pecorino oraz soli. Do dania niekiedy dodaje się również boczku i innych mięs. Samo przygotowanie potrawy zajmuje około pół godziny.

 

 

Składniki

– 450 g makaronu malloreddus
– 300 g kielbasy dlugo dojrzewajacej
– 250 g passaty pomidorowej
– oliwa z oliwek
– odrobina szafranu
– 200 g tartego sera pecorino
– sol
– czosnek
– cebula
– bazylia

 

 

Sposób przygotowania

1. Ugotowac makaron al dente z dodatkiem soli
2. Przygotowac sos z passaty pomidorowej z dodatkiem czosnku, bazylii i soli. Gotowac 10 minut
3. Odcedzony makaron umiescic na patelni z oliwa z oliwek, dodac sos, ser i odrobine szafranu
4. Do potrawy dolaczyc kielbase
5. Do smaku dodac sol i czosnek
6. Gotowac 20 minut

 

Smacznego!