Podejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym elementem zapiekanki z bakłażanów, by od niego powstała nazwa dania. Z kolei według Pino Correntiego słowo parmigiana pochodzi od sycylijskiego słowa damigiana, które oznacza wiklinowy rękaw używany zarówno do podawania butelek wina, jak również do gorących zapiekanek. Nie można jednak nie zauważyć, że pierwszym rejonem Włoch, w którym pojawił się bakłażan była właśnie Sycylia i dlatego teoria, że właśnie tam stworzono oryginalny przepis, jest popularna wśród wielu badaczy.
Parmigiana di melanzane sama w sobie jest bardzo prosta. Składa się z bakłażana smażonego na patelni na oliwie, którego poszczególne warstwy przekładane są bogatym w smaku sosem pomidorowym oraz serem. W jego niektórych wersjach składowe potrawy maczane są najpierw w jajku i mące, a dopiero później smażone. Jeszcze inne wariacje pozwalają na użycie mozzarelli zamiast parmezanu. W Neapolu danie niekiedy przygotowywane jest z cukinii albo karczochów. W Anglii z kolei do tej wegetariańskiej potrawy dodaje się wieprzowinę lub kurczaka z sosem beszamelowym, a w Argentynie cielęcinę, kurczaka i… frytki.
Widać więc, że parmigiana di melanzane zyskała bardzo dużą popularność, a jej wariacje sprawiają, że trafia w gusta szerokiej gamy smakoszy!
Składniki
– 1,2 kilograma baklazanow
– 700 ml passaty pomidorowej
– oliwa z oliwek na przyklad Venturi
– cebula
– oregano
– 250 g parmezanu
– swieza bazylia
– sol
– pieprz
– czosnek
– liscie laurowe
Sposób przygotowania
1. Baklazana pokroic w podluzne plastry o grubosci maksymalnie 0,5 cm
2. Warzywo oproszyc sola i zostawic na 15 minut, by „puscilo” wode
3. Zebrac wode za pomoca papierowych recznikow
4. Baklazana smazyc na oliwie z oliwek przez okolo 2 minuty z kazdej strony
5. W garnku zeszklic pokrojona w kostki cebule i wycisnac kilak zabkow czosnku
6. Do naczynia wlac passate, dodac odrobine soli, pieprz i kilka listow laurowych wraz z oregano
7. Gotowac sos przez okolo 10 minut
8. Piekarnik nagrzac do okolo 200 st. C.
9. Do naczynia zaroodpornego wlac odrobine sosu i polozyc na nia warstwe baklazana. Przyproszyc serem. W ten sposob ulozyc kolejne warstwy potrawy
10. Zapiekac 25 minut
11. Udekorowac swieza bazylia
Smacznego!