Pollo in potacchio, kurczak w pomidorach – przepis - Bottega Del Gusto

Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio

Obiady
Kulinarne podróże do Marche, czyli pollo in potacchio
3 grudnia 2020

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.

 

Pollo in potacchio to nie jest jednotorowe danie. Przepis wymaga zarówno pierwszego duszenia na dużym ogniu, jak również opiekania w piekarniku w ostatniej fazie przyrządzania potrawy. Kurczaka potacchio należy przygotować w kawałkach, zachowując skórkę i doprawić mięso czosnkiem, rozmarynem i odrobiną pomidora, aby nadać potrawie klasyczny złoty kolor. Do tego można użyć „konfitury”, czyli koncentratu pomidorowego lub sporej ilości świeżych pomidorów (albo gotowych pomidorów – na przykład Divella).

 

Składniki

– jeden spory kurczak
– 2 zabki czosnku
– 10 malych pomidorow (lub puszka konserwowych)
– oliwa z oliwek extra virgin
– wino wytrawne biale
– rozmaryn
– sol
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Pokroj kurczaka na kawalki.
2. Do duzego rondla wlej oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia z dwoma rozgniecionymi lub przekrojonymi na pol zabkami czosnku i rozmarynem.
3. Kurczaka podgrzewaj do zarumienienia z kazdej strony przez kilka minut na duzym ogniu.
4. Zalej go bialym wytrawnym winem i posol.
5. Po czesciowym odparowaniu wina dodaj pomidorki koktajlowe lub konserwowe. Przykryj pokrywka, kontynuuj gotowanie przez okolo 30 minut.
6. Po ugotowaniu miesa dopraw sola i pieprzem.
7. Wstaw wszystko do piekarnika (180-190 stopni) na okolo 10-15 minut, aby uzyskac dodatkowe zarumienienie.
8. Do smaku mozna dodac jeszcze pietruszke lub grzyby.

 

Smacznego