Risotto z kiełbasą włoskie i kremowe | Bottega Del Gusto - Bottega Del Gusto - strona

Risotto z kiełbasą

Obiady
Risotto z kiełbasą
5 września 2024

Risotto to tradycyjne danie kuchni włoskiej, szczególnie charakterystyczne dla północnych regionów kraju. Istnieje wiele odmian risotto, które różnią się dodatkami i smakami. Możemy wyróżnić między innymi: risotto alla milanese z szfranem, risotto alla marinara (ryż z owocami morza), czy też risotto w wersji mięsnej – risotto con salsiccia, czyli risotto z kiełbasą.

Do przygotowania risotto potrzebne są podstawowe przybory kuchenne. Zazwyczaj używamy dobrego garnka z grubym dnem lub rondel z wysokim brzegiem. Chochlę do nalewania bulionu oraz drewnianą łyżkę do mieszania ryżu. W tym przypadku zamiast garnka użyjemy szybkowaru.

 

Risotto z kiełbasą z Włoch

 

Risotto z kiełbasą przepis

Składniki
  • 200 g ryżu Arborio, Riso 100% Italiano od Gallo
  • 2 kiełbaski wieprzowe – Salsiccia Veneta od Brugnolo
  • 200 ml czerwonego wina na przykład Cabernet Sauvignon z winnicy Le Rive
  • 300 ml bulionu mięsnego Brodo di Carne Mista od Star
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki sera Parmigiano Reggiano, dostępnego w naszych ladach chłodniczych
  • Oliwa z oliwek extra vergine 100% Italiano od Farchioni

Włoskie produkty do przygotowania dania znajdziesz w naszych włoskich delikatesach Bottega del Gusto.

 

 

Sposób przygotowania
  1. Usuń osłonkę z kiełbasek i pokrój je na małe kawałki.
  2. Posiekaj drobno cebulę.
  3. Duś posiekaną cebulę i kiełbaski w szybkowarze przez 5-10 minut.
    Dolej odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, jeśli kiełbaski będą niezbyt tłuste.
  4. Dodaj ryż i smaż przez chwilę.
  5. Dolej czerwone wino i gotuj dalej przez około 1-2 minuty.
  6. Dolej bulion, zamknij szybkowar i zwiększ moc pod nim na maksimum.
  7. Zdejmij szybkowar, jak tylko zacznie gwizdać.
  8. Włącz timer na 7 minut.
  9. Odpowietrz i otwórz szybkowar po 7 minutach.
  10. Dodaj ser Parmigiano Reggiano i energicznie wymieszaj, aż risotto będzie kremowe.
  11. Przełóż na talerz i podaj.

Buon appetito!

Zdjęcie symboliczne