Idzie wiosna, a na wiosnę nietypowe włoskie połączenia smakowe to coś, co jeszcze bardziej lubimy! Niewątpliwie należy do nich tagliatelle con merluzzo, czyli tradycyjny włoski makaron z dorszem. To danie z połączy ze sobą aromaty wiosny i delikatność lata. To wszystko za sprawą użycia świeżych warzyw, ryby oraz cytryny, która wzbogaca potrawę.
Tagliatelle można rzecz jasna zrobić własnoręcznie, jednak w Bottega del Gustu polecamy oryginalny włoski makaron, który w kilka minut można przygotować w domu (SPRAWDŹ TUTAJ). Do przepisu należy użyć również świeżej oliwy z oliwek. Ich szeroki wybór można znaleźć na naszej stronie internetowej (SPRAWDŹ TUTAJ). Te składniki sprawią, że tagliatelle con merluzzo będzie obfitował we smaki, których długo się nie zapomni!
Składniki
– 500 g tagliatelle
– 500 g dorsza
– sol
– pieprz
– cukinia
– marchew
– natka pietruszki
– 20 ml oliwy z oliwek
– cytryna do smaku
Sposób przygotowania
1. Ugotuj tagliatelle al dente.
2. Dorsza delikatnie pokroj na mniejsze czesci. Dla „podkrecenia” walorow smakowych mozna delikatnie skropic go cytryna.
3. Rybe podsmazyc na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Nie powinno to zajac wiecej niz 10 minut – dorsz ma byc tylko delikatnie zarumieniony.
4. Marchew oraz cukinie pokroj w cienkie paski najlepiej specjalnym narzedziem. Mozna jednak rowniez pokroic ja na plasterki.
5. Podsmaz warzywa na patelni, zeby nieco zmiekly, okolo 8 minut.
6. Makaron polacz z pozostalymi skladnikami i dodaj soli do smaku.
7. Calosc przyozdob pokrojona zielona natka pietruszki i dodatkowo skrop cytryna.
Buon Appetito!