Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti – przepis - Bottega Del Gusto

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti

Obiady
Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti
11 stycznia 2022

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów.

 

Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją. Dodatkowo nada daniu odrobinę koloru i oryginalności, dbając o naprawdę przyjemny i niepodrabialny kontrast smaków na podniebieniu.

 

Czasu na przygotowanie dania nie potrzeba wiele, a z pewnością zaskoczy ono próbujących swoją oryginalnością. Podstawą jednak jest to, by zadbać o najlepszej jakości składniki. Należą do nich między innymi makaron tagliatelle De Cecco, który można dostać w Bottega del Gusto, czy też oliwa z oliwek Biolevante Grezzona. 

 

Jak więc przygotować tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti?

 

Składniki

– 320 g tagliatelle
– 60-70 g bazylii
– czosnek
– 20 g orzeszkow piniowych
– pieprz
– 60 g Parmigiano Reggiano
– 20 g Pecorino
– sol
– 70 ml oliwy z oliwek
– 200 g pomidorkow koktajlowych
– cukier

 

Sposób przygotowania

1. Po dokladnym umyciu i wysuszeniu pomidorow przeciac je na pol i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, nasionami do gory.
2. Skropic warzywa mieszanka z oliwy, drobnej soli, szczypty cukru i pieprzu.
3. Piec pomidory w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez okolo 30 minut.
4. Postawic na ogniu garnek pelen wody az sie zagotuje.
5. Wyczyscic liscie bazylii wilgotna sciereczka.
6. W mozdzierzu umiescic orzeszki, pieprz, sol i czosnek. Tluc tluczkiem do uzyskania jednorodnej mieszanki. Dodac bazylie, parmezan i pecorino.
7. Kontynuowac ubijanie az bazylia dobrze sie polaczy.
8. Powoli dodawac oliwe do osiagniecia jednolitej konsystencji i jasnozielonego koloru.
9. Aby uzyskac jeszcze bardziej zielony i lsniacy kolor, mozna dodac kostke lodu lub lyzke bardzo zimnej wody.
10. Wlozyc makaron do gotujacej sie wody i ugotowac al dente.
11. Tuz przed odcedzeniem do miski z pesto wlac chochle wody z gotowania makaronu, tak, aby lekko je rozcienczyc.
12. Makaron odcedzic, wszystko rownomiernie wymieszac.
13. Pachnace tagliatelle udekorowac, dodajac pieczone pomidorki koktajlowe, krople oliwy i jeszcze kilka listkow bazylii.