Najlepszy przepis na ravioli di carne z mięsem - Bottega Del Gusto

Ravioli di carne

Lunch
Ravioli di carne
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.

 

Ravioli di carne to jedna z najciekawszych makaronowych propozycji. Warto jednak wspomnieć, że ravioli można też podawać bez dodatków (nazywa się je „a culo nudo”). Są również wersje z niewielką ilością wody do gotowania, do której dodaje się czerwone wino. Ta wersja jest częścią kulinarnej tradycji wioski Gavi w Val Lemme i jest przekazywana oraz chroniona przez “Zakon Rycerzy Obertengo z Raviolo i Cortese” z Gavi.

 

Składniki

– 300 g maki 00
– 3 jajka
– 150 g wolowiny
– 150 g wieprzowiny
– 50 g parmigiano reggiano
– 50 ml bialego wina
– 10 g masla
– pol lodygi selera
– pol cebuli
– pol marchewki
– 2 liscie laurowe
– zoltko
– oliwa z oliwek
– sol

 

Sposób przygotowania

1. Wez seler, marchewke i cebule i drobno posiekaj.
2. Roztop maslo z oliwa z oliwek i dodaj pokrojone warzywa do smazenia.
3. Dodaj dwa liscie laurowe, wieprzowine, wolowine i gotuj na srednim ogniu przez 5 minut.
4. Dodaj sol i dodaj biale wino. Kiedy calkowicie wyparuje zmniejsz ogien i dokoncz pieczenie miesa.
5. Usun liscie laurowe i wloz mieso do miksera.
6. Zmiksuj, a nastepnie wloz do miski z zoltkiem i parmezanem. Wymieszaj skladniki.
7. Poloz make na blacie i zrob otwor w srodku.
8. Dodaj jajka i ugniataj energicznie rekami, az uzyskasz gladkie i jednorodne ciasto. Pozostaw je na 10 minut.
9. Podziel ciasto na kawalki i przepusc przez maszyne do makaronu, az osiagnie najciensza grubosc. Paski uloz na blacie.
10. Na ciescie, w odstepach, umieszczaj kulki farszu.
11. Przykryj ciasto drugim arkuszem i docisnij delikatnie.
12. Pokroj ravioli di carne za pomoca zabkowanego kola do ravioli i posyp je lekko maka, aby sie nie przylepily.
13. Gotuj pierozki w osolonej wrzacej wodzie przez okolo 5 minut.
14. Na koniec mozna posypac je parmezanem.