Stracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.
Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino.
Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest inna wersja pochodzenia nazwy. Ma odnosić się do wykorzystywania mleka od krów karmionych zimą trawą pozyskaną z łąk, a więc ubogich w składniki odżywcze. Cystersi z Francji, którzy założyli klasztory na południe od Mediolanu, uczyli rolników jak udrażniać wody kanału, aby uniknąć wytworzenia bagnistej wody, głównego źródła malarii. Ponadto, przekazali również techniki „marcytu”, które sprawiały, że źródlana woda płynęła w sposób ciągły. To z kolei umożliwiało dodatkowe skoszenie trawy zimą jako uzupełnienie siana dla krów. Mleko, które uzyskiwano w ten sposób było ubogie w składniki odżywcze i dawało „zmęczony” ser.
Samo stracchino jest serem bez skórki, a smakosze delektują się jego kremowym smakiem. Świetnie nadaje się do kanapek, ale również do tradycyjnych włoskich potraw, między innymi do pizzy. Szczególnie pasuje do placka w wersji białej. Stracchino można dostać w Bottega del Gusto.
Składniki
– 160 g stracchino
– 100 g szynki parmenskiej
– 120 g pomidorkow koktajlowych
– swieza bazylia
– 2 lyzki oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
– sol
– ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Umyj i wysusz pomidory koktajlowe. Pokroj je w plasterki.
2. Rozwalkuj ciasto na pizze (z zalaczonego przepisu) na lekko posypanej maka blaszce do pieczenia, nakluj i piecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
3. Posyp pizze stracchino i pomidorami, dopraw sola i wloz z powrotem do piekarnika na kolejne 7 minut.
4. Wyjmij pizze z piekarnika i dopraw szynka, bazylia, a takze obficie posyp swiezo zmielonym pieprzem.
5. Przed podaniem skrop odrobina oleju.
Smacznego!