Tortelloni z ricotta i ziolami: przepis na Boze Narodzenie - Bottega Del Gusto

Tortelloni. Idealne danie na Święta Bożego Narodzenia

Lunch
Tortelloni. Idealne danie na Święta Bożego Narodzenia
17 grudnia 2020

Tortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti.

 

Tortelloni z ricottą i ziołami są zwykle smażone z roztopionym masłem i liśćmi szałwii (lub czasem z ragù). Jako jedne z nielicznych dań z makaronu są tradycyjną potrawą na Wigilię.

 

Uważa się, że ten starannie wykonany makaron powstał w mieście Castelfranco Emilia, w prowincji Modena, niedaleko Bolonii. Jego historia różni się jednak w zależności od regionu. Powszechnie uznaje się, że Wenus, bogini miłości, spędziła noc w miejscowej gospodzie. Tam karczmarz zerknął na nią przez dziurkę od klucza w jej drzwiach i już po kilku sekundach od ujrzenia czarującej bogini uderzyło go boskie natchnienie. Następnie udał się do kuchni i wymyślił makaron tortelloni, o którym mówi się, że ma kształt pępka Wenus.

Przepis na tortelloni z ricottą i ziołami

Składniki

– 400g maki zwyklej „00”
– 4 jajka
– sol
– oliwa z oliwek
– 500g ricotty z odtluszczonego mleka
– swieza bazylia
– 35g startego parmezanu
– pieprz

 

Sposób przygotowania

1. Umiesc make na duzej desce lub bezposrednio na stole.
2. Z maki utworz kopiec w ksztalcie wulkanu, a nastepnie zrob dziure posrodku.
3. Wbij jajka do zaglebienia, dodaj sol oraz oliwe z oliwek.
4. Widelcem ubij jajka, sol i oliwe, stopniowo mieszajac je z maka az polacza sie rownomiernie.
5. Zbierz ciasto w kulke i zacznij ugniatac az bedzie gladkie.
6. Gdy bedzie gotowe, zawin je w folie spozywcza i odstaw do lodowki na 20-30 minut.
7. Po tym czasie pokroj je na cztery rowne czesci.
8. Uzyj walka do ciasta, aby splaszczyc i uformowac pierwszy kawalek, upewniajac sie, ze utworzy sie spiczasty koniec.
9. Wloz spiczasty koniec makaronu do maszyny do makaronu.
10. Ciasto przepusc przez maszyne co najmniej 2-3 razy na kazdym poziomie grubosci, zaczynajac od najszerszego i schodzac do najwezszego.
11. Posyp odrobina maki kazda strone ciasta, aby nie przywieralo do maszyny do makaronu.
12. Na sam koniec uzyskasz dlugi prostokatny arkusz makaronu. Posyp go maka, odstaw na bok i powtorz proces z pozostalym ciastem.
13. Pokroj paski ciasta makaronowego na kwadraty 8 cm x 8 cm.
14. Usun nadmiar plynu z ricotty i dodaj do niej startego parmezanu. Wymieszaj z pokrojona bazylia do uzyskania jednolitej masy.
15. Zwilz brzegi kazdego kwadratu makaronu.
16. Naloz niewielka ilosc nadzienia na srodek kwadratu. Przenies jeden rog makaronu do przeciwleglego rogu, aby utworzyc trojkat. Mocno scisnij brzegi makaronu dookola.
17. Przytnij krawedzie trojkata za pomoca krajarki do makaronu lub noza.
18. Zbierz pozostale dwie krawedzie w kolko i scisnij je razem, aby uformowac ksztalt tortelloni.
19. Do wrzatku z dodatkiem soli wloz swiezo przygotowane tortelloni i zamieszaj.
20. Gotuj tortelloni przez 8-10 minut.

 

Smacznego!

 

Teraz, gdy znasz przepis na tortelloni, mozesz samodzielnie przygotowac to smakowite danie wloskie w domu. Baw sie dobrze w kuchni i ciesz sie pysznymi tortelloni w gronie bliskich i przyjaciol!