Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika.
Falsomagro wywodzi się z Sycylii, a początki dania datuje się na XIII wiek. Obecnie przygotowuje się je w obrębie całej wyspy, ale tylko na szczególne okazje. Co ciekawe, pochodzenie nazwy nie jest włoskie, ale francuskie. Inne jej odmiany to farsu magru, farsumauru, falsumagru. Początek wyrazu pochodzi z francuskiego słowa farce, które oznacza farsz.
Pierwsza wersja potrawy oparta była na dużej ilości mięsa, które wypełnione było resztkami chleba. Wraz z biegiem czasu falsomagro stało się dużo bogatsze w tłuszcze (np. oliwę z oliwek). Obecnie do jego przyrządzenia używa się wołowiny lub cielęciny, które ubija się na kształt prostokąta. Dodaje się do tego bekon, chleb, ser, cebulę, zioła, czosnek i jajka, które mają być ozdobą środka potrawy.
Danie jest czasochłonne w wykonaniu, ale zapewniamy – zrobi wrażenie na każdym!
Składniki
– 500 g rolady wolowej
– 300 g miesa mielonego
– 3 jajka
– 600 g passaty pomidorowej
– 6 plastrow sera zoltego
– 5 plastrow szynki gotowanej
– 2 marchewki
– parmezan
– szpinak
– 3 male cebule
– oliwa z oliwek np. Extra Vergine Mamma Tina
– bulka tarta
– sol
– pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozbic rolade tak, aby jej grubosc wynosila ok. 4 cm.
2. Cebule, szpinak i czosnek podsmazyc na oliwie z oliwek.
3. Jajka gotowac przez 10 minut.
4. Do miesa mielonego dodac sol, pieprz, troche czosnku i parmezanu.
5. Na rozbitej roladzie ulozyc warstwami mieso mielone, ser zolty, szynke, cebule, szpinak, czosnek oraz jajko.
6. Zawinac rolade i zabezpieczyc nicia kucharska.
7. Smazyc mieso na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek po okolo 7 minut z kazdej strony.
8. Na patelnie wlac passate, doprawic przyprawami i parmezanem.
9. Dusic pod przykryciem okolo 45 minut.
Smacznego!