Przepisy - Strona 2 z 3 - Bottega Del Gusto

Przepisy

25 czerwca 2020

Przepis na udane risotto ze szparagami Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą…

18 czerwca 2020

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…

9 czerwca 2020

Przepis na: Panna cotta Panna cotta to znakomity deser pochodzący z północnych Włoch. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, bowiem jej przygotowanie nie wymaga zbyt wielu składników. Przygotowuje się ją z podgrzanej śmietanki z żelatyną. Dosłownie, w języku włoskim panna cotta oznacza ‘’gotowaną śmietankę’’ i nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania. Idealnie komponuje się dodatkami. Najczęściej w tym celu…

3 czerwca 2020

Przepis na Spaghetti alla Napoletana Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.   Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych,…

Tagi: makaron z sosem pomidorowym, sos neapolitanski, sos pomidorowy, Spaghetti Napoli
28 maja 2020

Przepis na: Czekoladowa tarta bez pieczenia z kremu Pan di Stelle Czekoladowa tarta bez pieczenia z kremu Pan di Stelle to świetny pomysł na szybkie ciasto bez wpadki. Mocnoczekoladowe wyjątkowe połączenie kakao, 100% włoskich orzechów laskowych oraz ciasteczek Pan di Stelle sprawi, że raz podana z pewnością na stałe zagości w sercach domowników i gości. Krem…

22 maja 2020

Przepis na: Lasagne z sosem Ragu Lasagne to jedno z  najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem…

13 maja 2020

Poznaj przepis na Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami – wg przepisu Czosnek w Pomidorach Risotto to bardzo popularne danie północnej kuchni włoskiej. Gotuje się je około 30 minut, niemal nieustannie mieszając, ale warto poświęcić jej trochę uwagi. Ryż carnaroli lub arborio powoli małymi porcjami gotuje się z bulionem, podlewając małymi porcjami. Niezwykle ważne jest…

7 maja 2020

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą? Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone…

24 kwietnia 2020

Przepis na: Gnocchi z kremem kasztanowym, pancettą i aromatycznymi ziołami Niestandardowe połączenia często okazują się tymi najsmaczniejszymi. Gnocchi z kremem kasztanowym, pancettą i aromatycznymi ziołami to wyjątkowe danie, które może zagościć w Twoim menu na stałę! Pysznie i szybko! Gnocchi Divella są niezwykle proste w przygotowaniu. Mięciutkie, ziemniaczane kluski, doskonale skomponują się z aromatycznymi ziołami, a…

Tagi: divella, gnocchi, krem kasztanowy, pancetta, przepis, zuegg
16 kwietnia 2020

Przepis na: Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli przepis na włoski chlebek. Tradycyjny włoski placek z ciasta drożdżowego i oliwy z oliwek smakuje przepysznie na ciepło i zimno. Chrupiąca skórka, miękki środek i niezwykły aromat ziół przeniosą Cię do słonecznej Italii. Zastosowanie podwójne porcji sprawdzi się jako baza…

24 stycznia 2019

Polenta to tradycyjna włoska potrawa, spożywana przez całą zimę. Można ją przygotowywać na różne sposoby: jako przystawka, dodatek do dania, lub jako samodzielne danie. My na początek proponujemy jako przystawkę do kolacji lub obiadu:) Buon appetito!

Tagi: kolacja, polenta, przystawka, włoska kuchnia
12 grudnia 2018

Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.

Tagi: przepis, włoska kuchnia, włoskie dania