Przepisy - Strona 2 z 4 - Bottega Del Gusto

Przepisy

2 września 2020

Arancini to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!   Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i szafran. W…

Tagi: Arancini, danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, włoska kuchnia
27 sierpnia 2020

Podejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym…

Tagi: bakłażan, danie włoskie, parmezan, Parmigiana di melanzane, przepis, przepis na obiad, przepis włoski
20 sierpnia 2020

Prosta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech,…

Tagi: saltimbocca
13 sierpnia 2020

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Tagi: caponata, kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska kuchnia, włoski przepis
6 sierpnia 2020

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Tagi: polenta, przepis, przepis na obiad, włoska polenta
30 lipca 2020

Kto raz jej spróbuje, bardzo chętnie do niej wróci. Docelowo traktowana była jako przystawka, ale obecnie niejednokrotnie pojawia się jako sycące śniadanie lub nawet pełen lunch. Początkowo wypełniały ją tylko pomidory. Teraz wariantów jej przygotowania jest tak dużo, że trudno wymienić wszystkie. Bruschetta przeżywa swój renesans! Bruschetta – pochodzenie Skąd się wzięła? Zwyczaj opiekania chleba…

Tagi: bruschetta, przepis na bruschettę, przepisy
23 lipca 2020

Zupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście.   Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…

Tagi: przepis, przepis na obiad, przepisy, zupa minestrone
16 lipca 2020

Zastanawialiście się, w jaki sposób powstał przepis na oryginalne carpaccio? 1950 rok, ciepły dzień w Wenecji. Próg „Harry’s Bar” przekroczyła hrabina Amalia Nani Mocenigo. Nieprzypadkowo wybrała tę lokalizację na miejsce posiłku. Prowadził ją w końcu Giuseppe Cipriani, jej przyjaciel. Hrabina znana była z zamiłowania do włoskiej kuchni, jednak tym razem poprosiła Ciprianiego o coś innego….

9 lipca 2020

Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny…

Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, risotto, Risotto alla milanese, włoski przepis
2 lipca 2020

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą…

Tagi: pizza neapolitana, pizza neapolitana przepis, pizza przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska pizza, włoska pizza przepis
25 czerwca 2020

Przepis na udane risotto ze szparagami Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą…

18 czerwca 2020

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…