Przepisy - Strona 2 z 7 - Bottega Del Gusto

Przepisy

21 czerwca 2021

Polskie upały dają się we znaki każdemu. Wszystkie sposoby na ochłodę są więc w cenie! Całe szczęście miłość do włoskiej kuchni i tym razem pomoże. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy oraz arbuza). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę….

Tagi: granita, przepis włoski, wakacje, włochy
8 czerwca 2021

Castagnaccio to typowy deser przygotowany z mąki kasztanowej. Wzbogacony jest rodzynkami, orzeszkami pinii, orzechami włoskimi i rozmarynem. Trudno jest ustalić dokładne pochodzenie deseru. Przepis na ten deser jest popularny w Veneto, Piemoncie, jak również w Lombardii, czyli we wszystkich regionach, w których kasztany to powszechny składnik w kuchni.   To, co łączy wszystkie warianty castagnaccio, to chłopskie pochodzenie…

Tagi: Castagnaccio, deser włoski, kuchnia włoska
8 czerwca 2021

Lampredotto to typowe danie florenckie, przyrządzane z żołądka krowy. „Lampredotto” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego węgorza minoga, ponieważ flaki przypominają minoga w kształcie i kolorze. Kanapka z lampredotto została opisana jako „klasyczny smakołyk florencki” i jest tradycyjnym regionalnym jedzeniem ulicznym we Florencji.   Lampredotto jest zazwyczaj wolno gotowane w bulionie warzywnym, doprawione ziołami, następnie również posiekane i podawane w bułce . Często polane jest także…

Tagi: lampredotto, przepis włoski
24 maja 2021

W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos…

Tagi: pesce spada, przepis włoski
13 maja 2021

Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.   Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje…

Tagi: kuchnia włoska, makaron z miętą, Pasta alla menta, przepis włoski
10 maja 2021

Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione…

Tagi: palermo, pizza, przepis włoski, Sfincione palermitano, sycylia
28 kwietnia 2021

Choć wydaje się, że owoce nie do wszystkiego pasują, to kuchnia Włoch jeszcze nie raz Was zaskoczy! W szczególności ta z regionu Lombardii, która znana jest z nietypowych zestawień smakowych i wyjątkowych aromatów, których na pewno nie zapomni się na długo. Jednym z nich jest Mostarda di frutta.   Na czym polega wyjątkowość tego smakołyku?…

Tagi: danie włoskie, kuchnia włoska, Mostarda di frutta, musztarda, owoce, potrawa włoska, włochy
26 kwietnia 2021

W kuchni włoskiej bollito misto jest znane od dawna. W XIX wieku książę koronny, a od 1849 roku król Vittorio Emanuele II, często wymykał się do małego miasteczka Moncalvo. Polował na zwierzynę łowną, bawił się ze swoją ulubioną kochanką i delektował bollito z przyjaciółmi. Danie to zajmuje ważne miejsce w różnych tekstach kulinarnych. Antonio Latini sprezentował 38 propozycji gotowania bollito misto…

Tagi: Bollito misto, gulasz, przepis włoski, włochy, włoska kuchnia
14 kwietnia 2021

Brodetto to idealne połączenie smaków lądu i morza, proste, ale reprezentatywne dla lokalnej tradycji kulinarnej danie. Kiedyś przygotowane było przez rolników i rybaków, dziś to prawdziwa smakowa rozkosz na najbardziej eleganckich stołach Włoch.   Brodetto ma fascynującą historię, która sięga końca XIX wieku. Legenda mówi, że po raz pierwszy zupa ta została przygotowana przez żonę…

Tagi: brodetto, włoski przepis, zupa rybna
12 kwietnia 2021

Umbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto.   Pieczony gołąb…

Tagi: kuchnia umbrii, Piccione arrosto, pieczony gołąb, umbria, włoski przepis
29 marca 2021

Wydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku?   Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany…

Tagi: bób, bób po sycylijsku, danie włoskie, włoski przepis
29 marca 2021

Maritozzi to lekko wydłużone „paninetti”, typowe dla stolicy Włoch, Rzymu. Charakteryzuje się miękkim i słodkim ciastem przygotowanym z oliwy z oliwek, cukru, orzeszków pinii, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Nazywa się je „maritozzi del fornaio”. Tak przynajmniej określał je słynny gastronom Luigi Carnacina w swojej książce „Rzym w kuchni”. Maritozzi były historycznie robione tylko podczas Wielkiego…

Tagi: deser, deser włoski, Maritozzi, włoska kuchnia