Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej. Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…
Tagi: Pasta alla zozzonaOkres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka…
Tagi: danie włoskie, lenticchie, soczewicaKuchnia neapolitańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej tajemnice są zakorzenione w historii różnych narodów, które miały na nią wpływ. Przykładami są pizza, sartù, struffoli, a także przepis na baba napoletana. To deser, który nawiązuje do gugelhupf, wytrawnego pączka. Tę rumową babę podaje się zamoczoną w pysznym dipie rumowym, z którego można nawet stworzyć…
Tagi: Baba Napoletana, rum, włoski deser, włoski przepisFrittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera…
Tagi: Frittata di spaghetti, kuchnia włoska, włoski przepis, włoskie śniadanieSpaghetti alla puttanesca to typowe danie kuchni neapolitańskiej. Przygotowuje się je z sosem, pomidorami, oliwą (na przykład Grezzona), czosnkiem, czarnymi oliwkami, kaparami i oregano. Istnieje również rzymska wersja tego samego dania, w której dodano jeszcze jeden podstawowy składnik: solone anchois. Pierwsze ślady spaghetti alla puttanesca pochodzą z początku XIX wieku, kiedy Cavalcanti w swoim podręczniku „Kuchnia teoretyczno-praktyczna”, przedstawił vermicelli all’oglio z oliwkami,…
Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu. To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się…
Tagi: cantucci, kuchnia włoska, przepis włoski, włoski deserCzęsto najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…
Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiadZdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti. W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…
Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepisWłoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania…
Tagi: Schiacciata, włoska kuchnia, włoskie śniadanieRagù alla Napoletana to sos o długiej historii. Przeszedł znaczną ewolucję. Przodkiem neapolitańskiego ragù jest danie ze średniowiecznej kuchni prowansalskiej, które nosiło nazwę “Daube de boeuf”. Było ono gulaszem z wołowiny zmieszanym z warzywami i długo gotowanym w glinianym naczyniu. Potrawa ta pochodzi z XIII/XIV wieku. Pierwotnie było to główne danie przygotowywane w niedzielę….
Tagi: ragù alla NapoletanaZbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku. Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na…
Tagi: kuchnia włoska, kurczak po toskańsku, Pollo alla Toscana, włoski przepisPrawdziwe włoskie śniadania nie należą do najmniej kalorycznych, ale z pewnością są pyszne! Bo czy może być coś lepszego, niż spożycie tradycyjnego caffe e cornetto, przełamując słodkość rogalika z goryczą kawy? Skąd w ogóle wziął się tytułowy „cornetto”? Jego historia miesza się z legendą. Według zapisków, rogal powstał, gdy Wiedeń doświadczył oblężenia osmańskiego w…