Piękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch…
Tagi: bakłażan, dania włoskie, kuchnia włoska, Melanzane al forno con mozzarellaSpaghetti aglio, olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie z Neapolu. Jest to typowa potrawa kuchni neapolitańskiej, ciesząca się na świecie dużą popularnością. Tę można przypisać łatwości przygotowania i wykorzystaniu niedrogich, łatwo dostępnych składników, które mają długi okres przydatności do spożycia. Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie z oliwek, czasami…
Tagi: olio e peperoncino, Spaghetti, Spaghetti aglioRavioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to…
Tagi: danie włoskie, Ravioli, Ravioli alle melanzane z ricottą, RicottaNaleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym…
Tagi: Naleśniki al tartufo, przepis włoski, truflePorchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku regionów północnych, a właściwie sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Wykonuje się je z całej świni, bez kości, odpowiednio przyprawionej. To idealna przekąska dla obszarów produkcji wina. Konsumpcja dania jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi (festiwale wiejskie, jarmarki, targi)….
Tagi: danie, mięso wieprzowe po włosku, Porchetta, przepis włoski, włoskieWłoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu. To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja…
Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, włoska sałatka, włoskie danieZabaglione to włoski deser. To lekki budyń, ubijany tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Zazwyczaj podaje się go z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami itp. Deser jest popularny także w Argentynie i Urugwaju, gdzie znany jest jako sambayón. Ten włoski deser pochodzi z drugiej połowy XV wieku. Przepis na zabaglione pojawił się w zbiorze rękopisów w…
Tagi: włoska kuchnia, włoski deser, włoski przepis, ZabaglioneOssobuco to mięsna potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znanym wariantem dania jest to przyrządzane z pokrojonej na plastry cielęciny. Następnie obsmaża się ją na maśle, a potem dusi w białym winie po dodaniu pomidorów, czosnku i cebuli. Pod koniec duszenia całość posypuje się otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. W Mediolanie ossobuco…
Lato skłania do wyboru nietypowych połączeń smakowych. Gdyby tak zmiksować spaghetti z czymś, z czym zazwyczaj się go nie zestawia? Zapewniamy – makaron z awokado to doskonałe, wakacyjne połączenie, które zagości na stołach również w inne pory roku! Jak je przygotować? Wszystko, czego potrzeba, to podstawowe składniki w każdej kuchni, czyli spaghetti, oliwa z oliwek…
Tagi: awokado, przepis włoski, Spaghetti, spaghetti z awokado, włochyKto z nas nie lubi lasagne? Dla niektórych to wyjątkowe połączenie jest jednak dość kłopotliwe. Dlaczego? Ze względu na ilość czasu, którą trzeba poświęcić, by zasmakować w tym włoskim specjale. Włosi mają jednak na to receptę. Okazuje się, że można przygotować ulubione danie w sposób zupełnie inny niż pierwotny. Ta inna lasagne jest nie tylko…
Tagi: lasagne, włoski przepisGelo d’Anguria to bardzo świeży i łatwy do przygotowania sycylijski deser. Najtrudniejszą i najnudniejszą czynnością według jego przepisu będzie usunięcie wszystkich nasion. Posiłek składa się tylko z trzech głównych składników: świeżego soku z arbuza, mąki kukurydzianej i cukru. Smakuje świeżo i delikatnie (jest również bezglutenowy i wegański). Poszczególne odmiany deserów można miksować smakowo, by uzyskać…
Spaghetti cacio e pepe to prosty, aczkolwiek ciekawy wybór na letni obiad. Podobnie jak carbonara, ten klasyczny makaron jest doskonałym przykładem przepisu, który jest czymś znacznie lepszym niż jego składowe. Ma tylko pięć składników — makaron, masło, pieprz, pecorino romano i żółtko, które tworzą jedwabisty sos, który podkreśla aromatyczny smak czarnego pieprzu. Jeśli lubisz makaron…
Tagi: cacio e pepe, Spaghetti, włoski obiad, włoski przepis