Przepisy - Strona 3 z 4 - Bottega Del Gusto

Przepisy

7 maja 2020

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą? Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone…

24 kwietnia 2020

Przepis na: Gnocchi z kremem kasztanowym, pancettą i aromatycznymi ziołami Niestandardowe połączenia często okazują się tymi najsmaczniejszymi. Gnocchi z kremem kasztanowym, pancettą i aromatycznymi ziołami to wyjątkowe danie, które może zagościć w Twoim menu na stałę! Pysznie i szybko! Gnocchi Divella są niezwykle proste w przygotowaniu. Mięciutkie, ziemniaczane kluski, doskonale skomponują się z aromatycznymi ziołami, a…

Tagi: divella, gnocchi, krem kasztanowy, pancetta, przepis, zuegg
16 kwietnia 2020

Przepis na: Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli przepis na włoski chlebek. Tradycyjny włoski placek z ciasta drożdżowego i oliwy z oliwek smakuje przepysznie na ciepło i zimno. Chrupiąca skórka, miękki środek i niezwykły aromat ziół przeniosą Cię do słonecznej Italii. Zastosowanie podwójne porcji sprawdzi się jako baza…

24 stycznia 2019

Polenta to tradycyjna włoska potrawa, spożywana przez całą zimę. Można ją przygotowywać na różne sposoby: jako przystawka, dodatek do dania, lub jako samodzielne danie. My na początek proponujemy jako przystawkę do kolacji lub obiadu:) Buon appetito!

Tagi: kolacja, polenta, przystawka, włoska kuchnia
12 grudnia 2018

Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, smaczne i tanie danie. Idealne do serwowania zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi oraz jako posiłek podczas pracy.

Tagi: przepis, włoska kuchnia, włoskie dania
22 czerwca 2018

Pizza salsiccia e friarielli napoletana to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni neapolitańskiej. Brokuły i pikantna salsiccia stanowią razem połączenie idealne. Poniżej przepis z wykorzystaniem produktów z oferty naszych delikatesów – szybko, bardzo dobrej jakości i smacznie:)

19 czerwca 2018

Pasta “Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę. Przepis na tą znakomitą pastę jest naprawdę prosty i szybki….

6 kwietnia 2018

Prezentujemy zwycięski przepis w naszym konkursie FB: autorstwa Patrizio Giovagnoli.  

17 stycznia 2018

Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz. Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania…

2 stycznia 2018

Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich…

Tagi: cannoli, deser, przepis, włoska kuchnia, włoski deser
28 listopada 2017

Włosi szczycą się znakomitymi deserami i słodyczami. W okresie świątecznym niezwykle popularne są pyszne włoskie słodkie chleby (Panettone, Pandoro), struffoli – niewielkie pączki charakterystyczne dla Neapolu oraz il torrone – czyli nugat przyrządzony z miodu, cukru, białek jaj i dodatku migdałów. Miękki, ciągnący nugat doskonale komponuje się także z innymi orzechami. Piękną kompozycję biało –…