Risotto alla milanese (Risotto po mediolańsku) to klasyczne danie z kategorii Primi Piatti, czyli danie, które podajesz po antipasti. Charakteryzuje się delikatnym smakiem ryżu połączonym z aromatycznym szafranem, który nadaje potrawie wyraźny smak oraz piękny, złocisty kolor. Jest to jeden z najsłynniejszych specjałów kuchni mediolańskiej, obok takich dań jak Ossobuco (cielęca gicz duszona w białym…
Przygotowanie dania z prawdziwą świeżą truflą to prawdziwa gratka dla miłośników wykwintnych smaków i aromatycznych dań. Przedstawiamy , jak przygotować delikatne tagliatelle z truflą, które zaskoczą Was swoim aromatem i smakiem.
Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż połączenie tajemniczo czarnego makaronu i wybornych owoców morza? Jeśli poszukujesz nowego wyzwania w kuchni i pragniesz przenieść się do krainy smaków wybrzeża Włoch, to jesteś we właściwym miejscu. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na prawdziwie wyjątkowe danie: Spaghetti Nero z Owocami Morza W naszym przepisie odkryjesz, jak wyczarować to…
Gnocchi alla Romana to typowe pierwsze danie kuchni wprost z serca Włoch, czyli Rzymu. Jak nakazuje tradycja, należy przygotowywać je w czwartki. To wyjątkowo pyszne pieczone gnocchi: miękkie krążki z mieszanki kaszy manny, mleka, masła, jajek i sera, umieszczone w naczyniu, posypane roztopionym masłem i serem pecorino, a następnie upieczone w piekarniku. Ich złotej i chrupiącej…
Idzie wiosna, a na wiosnę nietypowe włoskie połączenia smakowe to coś, co jeszcze bardziej lubimy! Niewątpliwie należy do nich tagliatelle con merluzzo, czyli tradycyjny włoski makaron z dorszem. To danie z połączy ze sobą aromaty wiosny i delikatność lata. To wszystko za sprawą użycia świeżych warzyw, ryby oraz cytryny, która wzbogaca potrawę. Tagliatelle można…
W chłopskiej tradycji ciambellone były słodyczami zawsze obecnymi na stołach w czasie odświętnych dni, kiedy rodzina zbierała się na chrzciny, komunię, wesele, ale też na urodziny. Z upływem lat stało się to niedzielnym deserem. W starożytności śmietankę, którą był nadziewany, gotowano w miedzianych garnkach. Wypiek ten pochodzi z Emilii-Romania, zwłaszcza w prowincji Forli. Bardzo…
Minestra d’orzo to starożytne danie Trydentu-Górnej Adygi. Przygotowywane jest ono z kaszy jęczmiennej, warzyw pokrojonych w drobną kostkę i wędzonego boczku, które razem nadają temu pierwszemu daniu wyjątkowy smak. Minestra d’orzo to zdecydowanie bogatsze danie niż klasyczne minestrone. Przekonuje dodatkowymi nutami smakowymi i dużą pożywnością dania. Dodatek posiekanego mięsa sprawia, że ta zupa jest bardzo…
Cassata alla siciliana to sycylijskie ciasto pochodzące z Palermo. Jego niewątpliwy urok estetyczny i wyjątkowy smak sprawiają, że zasługuje na honorowe miejsce wśród typowych słodyczy tego regionu, czyli cannoli, ciastek migdałowych i pizzicotti. Cassata alla siciliana, stworzona z okazji Wielkanocy po ofiarach wielkopostnych, stała się deserem, który je się przez cały rok. Dekoracje na niej są barokowe…
Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja. Ravioli di carne…
Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów. Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją….
Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera…
Cantucci (Cantuccini) znane są również jako “Prato Cookies”. To słodycze typowe dla tradycyjnej toskańskiej kuchni – ciastka z migdałami, które są uzyskiwane przez cięcie na plastry ciasta na gorąco. Następnie ponownie przyrządza je się kilka minut aż nabiorą rustykalnego i lekko złocistego wyglądu. To łatwy przepis bez masła i bez oleju. Cantucci przygotowuje się w…