przepis włoski - Strona 2 z 4 - Bottega Del Gusto
Letni smak Włoch. Granita na ochłodę

Polskie upały dają się we znaki każdemu. Wszystkie sposoby na ochłodę są więc w cenie! Całe szczęście miłość do włoskiej kuchni i tym razem pomoże. Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy oraz arbuza). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę….

Lampredotto

Lampredotto to typowe danie florenckie, przyrządzane z żołądka krowy. „Lampredotto” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego węgorza minoga, ponieważ flaki przypominają minoga w kształcie i kolorze. Kanapka z lampredotto została opisana jako „klasyczny smakołyk florencki” i jest tradycyjnym regionalnym jedzeniem ulicznym we Florencji.   Lampredotto jest zazwyczaj wolno gotowane w bulionie warzywnym, doprawione ziołami, następnie również posiekane i podawane w bułce . Często polane jest także…

Pesce spada z Isola del Sole

W dzisiejszym przepisie na pesce spada postanowiliśmy zainspirować się czterema typowymi składnikami dla pięknej Isola del Sole, czyli Wyspy Słońca: miecznikiem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i orzeszkami pinii. To idealne składowe do przygotowania miecznika sycylijskiego, któremu nie można się oprzeć. To drugie danie typowe jest dla tej pięknej wyspy Morza Śródziemnego, a dokładniej miasta Messina. Sos…

Pasta alla menta

Swój słynny makaron ubodzy mieszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd pasta alla menta: połączenie pasty z miętą. Choć wydaje się ono dość specyficzne, to gwarantujemy, że na długo zagości na waszych stołach.   Sama pasta alla menta przede wszystkim jest bardzo prosta w przygotowaniu. W 20 minut ma się gotowy obiad. Ponadto, produkty, z których przygotowuje…

Sfincione palermitano, czyli placek prosto z Palermo

Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione…

Bollito misto, czyli mięsny smak Włoch

W kuchni włoskiej bollito misto jest znane od dawna. W XIX wieku książę koronny, a od 1849 roku król Vittorio Emanuele II, często wymykał się do małego miasteczka Moncalvo. Polował na zwierzynę łowną, bawił się ze swoją ulubioną kochanką i delektował bollito z przyjaciółmi. Danie to zajmuje ważne miejsce w różnych tekstach kulinarnych. Antonio Latini sprezentował 38 propozycji gotowania bollito misto…

Czekoladowe sycylijskie cannoli

Sycylijskie cannoli jest z pewnością jedną z najbardziej znanych włoskich słodyczy. Zostało nawet umieszczone na liście Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa! Tradycyjne cannoli są wykonane ze smażonego wafla w kształcie tuby wypełnionego ricottą owczą, ale nadzienie może być różne: z kremu Chantilly czy czekoladowego kremu ​​pistacjowego.   Wafelek cannolo jest chrupiący….

Agnello alla Pastora

Agnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…

Mortadela i pulpety w sosie pomidorowym po włosku

Są przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…

Mozzarella i szafran? Ciekawe włoskie połączenie

Jeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute.   Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka po włosku

Fegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…

Orecchiette, czyli „małe uszy” dla podniebienia

Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…