Włoskie lunche, przepisy na lunch, pomysły na drugie śniadanie - Bottega Del Gusto - strona 4

Kategoria: Lunch

12 listopada 2020

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.   Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…

Tagi: dania włoskie, kuchnia włoch, panzanella, włochy, włoski przepis
8 października 2020

Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.   Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy,…

Tagi: crespelle, Crespelle alla fiorentina, kuchnia włoska, naleśniki, włoskie danie
6 sierpnia 2020

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Tagi: polenta, przepis, przepis na obiad, włoska polenta
30 lipca 2020

Kto raz jej spróbuje, bardzo chętnie do niej wróci. Docelowo traktowana była jako przystawka, ale obecnie niejednokrotnie pojawia się jako sycące śniadanie lub nawet pełen lunch. Początkowo wypełniały ją tylko pomidory. Teraz wariantów jej przygotowania jest tak dużo, że trudno wymienić wszystkie. Bruschetta przeżywa swój renesans! Bruschetta – pochodzenie Skąd się wzięła? Zwyczaj opiekania chleba…

Tagi: bruschetta, przepis na bruschettę, przepisy
16 lipca 2020

Zastanawialiście się, w jaki sposób powstał przepis na oryginalne carpaccio? 1950 rok, ciepły dzień w Wenecji. Próg „Harry’s Bar” przekroczyła hrabina Amalia Nani Mocenigo. Nieprzypadkowo wybrała tę lokalizację na miejsce posiłku. Prowadził ją w końcu Giuseppe Cipriani, jej przyjaciel. Hrabina znana była z zamiłowania do włoskiej kuchni, jednak tym razem poprosiła Ciprianiego o coś innego….

18 czerwca 2020

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…

13 maja 2020

Poznaj przepis na Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami – wg przepisu Czosnek w Pomidorach Risotto to bardzo popularne danie północnej kuchni włoskiej. Gotuje się je około 30 minut, niemal nieustannie mieszając, ale warto poświęcić jej trochę uwagi. Ryż carnaroli lub arborio powoli małymi porcjami gotuje się z bulionem, podlewając małymi porcjami. Niezwykle ważne jest…

7 maja 2020

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą Ravioli – czyli przepyszne włoskie pierożki z wyśmienitym farszem. Jak przygotować doskonałe ravioli ze szpinakiem i ricottą? Ich historia sięga XIV wieku – z tego okresu pochodzą zapisy kupca weneckiego Francesco di Marco. Najczęściej można znaleźć przepisy na ravioli ze świeżymi ziołami z jajkiem, serem, mięsem, a także duszone…

16 kwietnia 2020

Przepis na: Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami, czyli przepis na włoski chlebek. Tradycyjny włoski placek z ciasta drożdżowego i oliwy z oliwek smakuje przepysznie na ciepło i zimno. Chrupiąca skórka, miękki środek i niezwykły aromat ziół przeniosą Cię do słonecznej Italii. Zastosowanie podwójne porcji sprawdzi się jako baza…

22 czerwca 2018

Przepis na: Pizza salsiccia e friarielli napoletana Pizza salsiccia e friarielli napoletana to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni neapolitańskiej. Brokuły i pikantna salsiccia stanowią razem połączenie idealne. Ta pizza to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej które powstało w Neapolu – miejscu uważanym za kolebkę włoskiej kuchni. Właśnie tam, pochodzące z okolic wulkanu Wezuwiusz składniki łączą…

Tagi: friarielli, pizza, przepis na pizzę, salsiccia
19 czerwca 2018

Przepis na: Orecchiette con Ricotta e Nduja Pasta “Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę. Przepis na tą…

Tagi: Calabrese, Ciro Rosso, Kalabria, Nduja, Orecchiette, przepis na makaron, Ricotta
6 kwietnia 2018

Prezentujemy zwycięski przepis w naszym konkursie FB: autorstwa Patrizio Giovagnoli.