Wyobraź sobie spacer ulicami Palermo. Wypełnione są one typowymi lokalnymi zapachami, kolorami i dźwiękami. Coś, przyciąga twoją uwagę, a raczej twoje podniebienie. Niby znasz ten zapach, ale jest on mimo wszystko na tyle inny, że kusi nieznanym. W piekarniach, pizzeriach, a nawet w kioskach, w których sprzedaje się uliczne jedzenie, koniecznie trzeba spróbować typowej sfincione…
Tagi: palermo, pizza, przepis włoski, Sfincione palermitano, sycyliaW kuchni włoskiej bollito misto jest znane od dawna. W XIX wieku książę koronny, a od 1849 roku król Vittorio Emanuele II, często wymykał się do małego miasteczka Moncalvo. Polował na zwierzynę łowną, bawił się ze swoją ulubioną kochanką i delektował bollito z przyjaciółmi. Danie to zajmuje ważne miejsce w różnych tekstach kulinarnych. Antonio Latini sprezentował 38 propozycji gotowania bollito misto…
Tagi: Bollito misto, gulasz, przepis włoski, włochy, włoska kuchniaBrodetto to idealne połączenie smaków lądu i morza, proste, ale reprezentatywne dla lokalnej tradycji kulinarnej danie. Kiedyś przygotowane było przez rolników i rybaków, dziś to prawdziwa smakowa rozkosz na najbardziej eleganckich stołach Włoch. Brodetto ma fascynującą historię, która sięga końca XIX wieku. Legenda mówi, że po raz pierwszy zupa ta została przygotowana przez żonę…
Tagi: brodetto, włoski przepis, zupa rybnaUmbria to jeden z najbardziej zielonych i bogatych w florę regionów Włoch, Paradoksalnie, jego kuchnia nie należy jednak do najbardziej wegetariańskich. Sporo w niej cięższych i tłustych mięs, ale zdarzają się i takie, które zachwycają lekkością i nadadzą się dla tych, którzy ograniczają spożycie kalorii w diecie. Doskonałym przykładem jest piccione arrosto. Pieczony gołąb…
Tagi: kuchnia umbrii, Piccione arrosto, pieczony gołąb, umbria, włoski przepisWydaje się, że przygotowanie bobu, czyli smacznej przekąski o charakterystycznym smaku, jest wyjątkowo proste. Przepis można jednak urozmaicić, dodając do tego trochę nut pochodzących z Włoch. Dzięki temu zapewni się sobie doznania, których nie doświadczyło się nigdy wcześniej! Jak więc przygotować bób po sycylijsku? Przede wszystkim warto postawić na dobrej jakości warzywo. Bób uprawiany…
Tagi: bób, bób po sycylijsku, danie włoskie, włoski przepisWielkanoc jest świętem chrześcijańskim, dlatego jego forma tradycyjno-obrzędowa w Polsce i we Włoszech wygląda tak samo. La Pasqua rozpoczyna Wielki Post, czyli Quaresima. Trwa 40 dni i zaczyna się od Środy Popielcowej, kończącej okres karnawału. Nie oznacza to jednak niemożliwości jedzenia przez tak długi czas, a raczej rezygnację z przyjemności – na przykład słodyczy czy…
Tagi: minestra di pasqua, włoska kuchnia, włoski przepis, włoskie danie, zupa wielkanocnaAgnello alla Pastora to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni chłopskiej. Cała kuchnia lukańska opiera się na prawdziwych i zdrowych składnikach związanych z terytorium i tradycją wsi. Przepis na Agnello alla Pastora jest zarówno prosty, jak również sprytny. Robi się wszystko, by w jednym posiłku przy minimalnym nakładzie sił uzyskać pełnowartościowe składniki odżywcze. Prosty przepis na…
Tagi: Agnello alla Pastora, kuchnia włoska, przepis włoskiSą przepisy, które choć nie wydają się włoskie, to takie mogą się stać dzięki dodawanym składnikom. Jednym z nich są pulpety w sosie pomidorowym. Danie to popularne jest w wielu krajach i tak jak pierogi ma swoje lokalne odmiany. Niewiele osób jednak wie, że w słonecznej Italii również jest bardzo często przyrządzane. Czym się wyróżnia?…
Tagi: kuchnia włoska, mortadela, przepis włoski, pulpetyStracchino to ser włoski przeznaczony do miękkiego ciasta. Produkowany jest z mleka krowiego. Oprócz Lombardii również Toskania umieściła go na liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych. Etymologia nazwy odnosi się do wykorzystywania mleka od „zmęczonych” krów po wypasie. Wyobrażano sobie pasterzy wracających latem z krowami z pastwisk górskich. Były “strache”, czyli zmęczone. Produkowały niewiele mleka, z którego ich właściciele robili wspomniane stracchino. Wątpliwa, ale zarazem dość pomysłowa jest…
Tagi: kuchnia włoska, pizza, stracchino, włoski przepisStrangolapreti to obok słynnych pierogów typowe danie kuchni trydenckiej. Proste i pożywne strangolapreti składają się z mieszanki chleba, szpinaku, jajek i parmezanu, podawanej z roztopionym masłem i szałwią. Pierwszy przepis na danie pojawiał się książkach kucharskich już z XV wieku. Te przysmaki składały się z klusek jaglanych, do których dodawano dowolnie mleko, ser i…
Tagi: kuchnia włoska, Strangolapreti, włoski obiadJeśli chodzi o ser mozzarella, przywykliśmy do dodawania go do różnych potraw, w których zależy nam na delikatności smaku i miękkości konsystencji. Nie występuje on raczej w połączeniach ekscentrycznych. Niekiedy dodaje się go do dość egzotycznych sałatek, ale zazwyczaj spożywa się saute. Okazuje się jednak, że Włosi z regionów Abruzji i Molise nie boją…
Tagi: kuchnia włoska, mozzarella, przepis włoski, szafran, włoskie przepisyFegato alla veneziana, czyli wątróbka wenecka, to typowe danie dla regionu, przygotowywane z wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Zazwyczaj podawane jest w parze z polentą z białej kukurydzy. Dowody na wykorzystanie tego mięsa we włoskiej kuchni istnieją już od czasów rzymskich w „De re Coquinaria Apiciusa”. Podczas przygotowywania weneckiej wątróbki mięso kroi się w paski i…
Tagi: danie włoskie, Fegato alla veneziana, kuchnia włoska, przepis włoski, wątróbka