Włoski obiad, przepisy obiadowe - Bottega Del Gusto - strona 5

Kategoria: Obiady

7 grudnia 2020

Involtini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…

Tagi: Involtini di pesce spada, kuchnia włoch, miecznik, przepis włoski
3 grudnia 2020

Kraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio.   Pollo in potacchio…

Tagi: dania włoskie, danie włoskie, kuchnia włoska, kurczak, pollo in potacchio, przepis na kurczaka, przepis włoski
19 listopada 2020

Jeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…

Tagi: czarne trufle, Fonduta Piemontese, foundi, przepis włoski, trufle
12 listopada 2020

Dla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella.   Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…

Tagi: dania włoskie, kuchnia włoch, panzanella, włochy, włoski przepis
29 października 2020

Jeśli chodzi o nazwę, malloreddus jest pochodzenia łacińskiego i oznacza „mały kąsek”. To włoskie danie jest najbardziej znane w kuchni sardyńskiej. Makaron, z którego się je przygotowuje, zrobiony jest z mąki semoliny (np. Semola Rimacinata) i wody. Występuje zarówno w postaci ciasta o smaku szafranowym, jak i makaronu z ciasta zwykłego. Doskonale smakuje z różnymi…

Tagi: dania włoskie, kuchnia włoska, Malloreddus\, przepis włoski, włochy, włoskie przepisy
22 października 2020

Orecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami –…

Tagi: Orecchiette con le cime di rapa
8 października 2020

Crespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne.   Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy,…

Tagi: crespelle, Crespelle alla fiorentina, kuchnia włoska, naleśniki, włoskie danie
1 października 2020

Arrosticini wydaje się zwykłym szaszłykiem, ale tak naprawdę jest potrawą o skomplikowanej historii i specyficznym przygotowaniu. Oryginalne danie kuchni abruzyjskiej wytwarzane jest z kastrowanego mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie dziwi więc, że jego pierwotne pochodzenie to lata 30., góry i chaty pasterzy, którzy raczyli się potrawą po ciężkim dniu pracy. Szczególnie popularne było wśród mieszkańców…

Tagi: arrosticini, przepis, przepis na obiad, przepis włoski, włoskie dania
23 września 2020

Kulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju.   Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo…

Tagi: Carne alla pizzaiola, przepis, przepis włoski
17 września 2020

Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika….

Tagi: Falsomagro, przepis, przepis włoski
9 września 2020

Jest daniem, które w przeszłości powstawało w chłopskich domach, by nie marnować warzywnych produktów. Obecnie trafia na stoły nawet największych smakoszy. Niegdyś ribollita popularna była szczególnie w regionach Florencji i Arezzo. Współcześnie pojawia się ona na stołach w całej Italii.   Dawnej biedna ludność chłopska, której nie było stać na częste spożywanie produktów odzwierzęcych, nie…

Tagi: danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, ribollita, włoska kuchnia
2 września 2020

Arancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!   Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i…

Tagi: Arancini, danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, włoska kuchnia