Włoski obiad, przepisy obiadowe - Bottega Del Gusto - strona 6

Kategoria: Obiady

27 sierpnia 2020

Podejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym…

Tagi: bakłażan, danie włoskie, parmezan, Parmigiana di melanzane, przepis, przepis na obiad, przepis włoski
20 sierpnia 2020

Prosta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech,…

Tagi: saltimbocca
13 sierpnia 2020

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Tagi: caponata, kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska kuchnia, włoski przepis
6 sierpnia 2020

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Tagi: polenta, przepis, przepis na obiad, włoska polenta
23 lipca 2020

Zupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście.   Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…

Tagi: przepis, przepis na obiad, przepisy, zupa minestrone
9 lipca 2020

Pochodzi z północy Włoch, ale podbija serca smakoszy na całym świecie. Risotto alla milanese, bo o nim mowa, w Lombardii jest tak często spotykanie, jak makaron! Legenda głosi, że artysta pracujący w jednej z najsłynniejszych katedr na świecie, czyli mediolańskiej Duomo, podczas barwienia szkła proszkiem z szafranu, przypadkiem wsypał nieco do miski z ryżem. Piękny…

Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, risotto, Risotto alla milanese, włoski przepis
2 lipca 2020

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą…

Tagi: pizza neapolitana, pizza neapolitana przepis, pizza przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska pizza, włoska pizza przepis
25 czerwca 2020

Przepis na udane risotto ze szparagami Risotto to bardzo popularne danie w północnej kuchni włoskiej, równie często jadane co dania z makaronem, zwłaszcza w Lombardii. Dlaczego właśnie północ? Z uwagi na wilgotny klimat, podmokłe tereny są tam idealne warunki do uprawy ryżu. To w Lombardii Włosi tak naprawdę przekonali się do ryżu i z większą odwagą…

18 czerwca 2020

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…

3 czerwca 2020

Przepis na Spaghetti alla Napoletana Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.   Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych,…

Tagi: makaron z sosem pomidorowym, sos neapolitanski, sos pomidorowy, Spaghetti Napoli
22 maja 2020

Przepis na: Lasagne z sosem Ragu Lasagne to jedno z  najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem…

13 maja 2020

Poznaj przepis na Risotto truflowe z włoską kiełbasą z truflami – wg przepisu Czosnek w Pomidorach Risotto to bardzo popularne danie północnej kuchni włoskiej. Gotuje się je około 30 minut, niemal nieustannie mieszając, ale warto poświęcić jej trochę uwagi. Ryż carnaroli lub arborio powoli małymi porcjami gotuje się z bulionem, podlewając małymi porcjami. Niezwykle ważne jest…