Włoski obiad, przepisy obiadowe, pomysł na danie na obiad - Bottega Del Gusto - strona 2

Kategoria: Obiady

31 stycznia 2022

Cannelloni con spinaci to cylindryczny rodzaj lasagne podawany i zapiekany z nadzieniem ze szpinaku i ricotty, polany sosem. To jedna z podstaw włoskiej kuchni, którą można podać również nie w wersji wegetariańskiej, a na przykład z mieloną wołowiną.   Cannelloni są również typowym daniem kuchni katalońskiej, gdzie nazywane jest canelonami. W Hiszpanii tradycyjnie spożywane są w dniu Świętego Szczepana.   Wczesne…

Tagi: cannelloni con spinaci
16 stycznia 2022

Zazwyczaj ten typ makaronu kojarzy się z daniem ze szpinakiem i ricottą. Ravioli di carne jest rzadziej spotykaną, ale równie pyszną wersją tej włoskiej potrawy. Zawiera dobre jakościowo mięsa, a ciasto przygotowuje się z mąki 00 (na przykład Divella). Co więcej, nie jest znacznie trudniejsze w przygotowaniu niż jego najpopularniejsza wersja.   Ravioli di carne…

Tagi: kuchnia włoska, Ravioli, Ravioli di carne, włoski makaron, włoski przepis
11 stycznia 2022

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti to prawdziwy przysmak! Ten bardzo prosty przepis jeszcze bardziej uwydatnia jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych sosów tradycji liguryjskiej, czyli pesto, łącząc go ze słodyczą urzekających czerwonych pomidorów.   Domowe pesto ma zupełnie inny smak, a przygotowanie go jest naprawdę szybkie i łatwe. Dobrze doprawione otuli tagliatelle swoją kremową konsystencją….

Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, tagliatelle, Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti, włoski makaron
30 grudnia 2021

Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej.   Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…

Tagi: Pasta alla zozzona
30 grudnia 2021

Okres grudniowy to nie tylko święta, ale również zapowiedź sylwestrowej zabawy. A co w Nowy Rok spożywa się we Włoszech? Żaden stół w Italii nie może się obejść bez lenticchie, czyli przysmaku, który według wierzeń ludowych ma zapewnić dostatek finansowy i szczęście w kolejnych dwunastu miesiącach. Dlaczego akurat ta potrawa ma takie konotacje? Ponieważ ziarenka…

Tagi: danie włoskie, lenticchie, soczewica
9 grudnia 2021

Frittata di spaghetti nie jest ani klasycznym spaghetti, ani standardowym omletem. Podawana jest zarówno jako danie główne, jak i włoskie śniadanie. Poniższy przepis to sposób, w jaki danie to wykonują babcie, ciotki i matki w Italii. To doskonała forma „recyklingu” potrawy, bowiem pozwala na wykorzystanie reszty spaghetti z poprzedniego wieczora. Nasza wersja zawiera dodatek sera…

Tagi: Frittata di spaghetti, kuchnia włoska, włoski przepis, włoskie śniadanie
6 grudnia 2021

Spaghetti alla puttanesca to typowe danie kuchni neapolitańskiej. Przygotowuje się je z sosem, pomidorami, oliwą (na przykład Grezzona), czosnkiem, czarnymi oliwkami, kaparami i oregano. Istnieje również rzymska wersja tego samego dania, w której dodano jeszcze jeden podstawowy składnik: solone anchois. Pasta puttanesca to jedno z najbardziej znanych i lubianych włoskich dań, które zachwyca swoją prostotą, smakiem i aromatem. Ta klasyczna potrawa…

19 listopada 2021

Często najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…

Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiad
15 listopada 2021

Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti.   W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…

Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepis
28 października 2021

Ragù alla Napoletana to sos o długiej historii. Przeszedł znaczną ewolucję. Przodkiem neapolitańskiego ragù jest danie ze średniowiecznej kuchni prowansalskiej, które nosiło nazwę “Daube de boeuf”. Było ono gulaszem z wołowiny zmieszanym z warzywami i długo gotowanym w glinianym naczyniu. Potrawa ta pochodzi z XIII/XIV wieku.   Pierwotnie było to główne danie przygotowywane w niedzielę….

Tagi: ragù alla Napoletana
27 października 2021

Zbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku.   Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na…

Tagi: kuchnia włoska, kurczak po toskańsku, Pollo alla Toscana, włoski przepis
6 października 2021

Piękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch…

Tagi: bakłażan, dania włoskie, kuchnia włoska, Melanzane al forno con mozzarella