Włoski obiad, przepisy obiadowe, pomysł na danie na obiad - Bottega Del Gusto - strona 6

Kategoria: Obiady

17 września 2020

Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika….

Tagi: Falsomagro, przepis, przepis włoski
9 września 2020

Jest daniem, które w przeszłości powstawało w chłopskich domach, by nie marnować warzywnych produktów. Obecnie trafia na stoły nawet największych smakoszy. Niegdyś ribollita popularna była szczególnie w regionach Florencji i Arezzo. Współcześnie pojawia się ona na stołach w całej Italii.   Dawnej biedna ludność chłopska, której nie było stać na częste spożywanie produktów odzwierzęcych, nie…

Tagi: danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, ribollita, włoska kuchnia
2 września 2020

Arancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku!   Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i…

Tagi: Arancini, danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, włoska kuchnia
27 sierpnia 2020

Podejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym…

Tagi: bakłażan, danie włoskie, parmezan, Parmigiana di melanzane, przepis, przepis na obiad, przepis włoski
20 sierpnia 2020

Prosta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech,…

Tagi: saltimbocca
13 sierpnia 2020

W Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…

Tagi: caponata, kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska kuchnia, włoski przepis
6 sierpnia 2020

Choć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo!   Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…

Tagi: polenta, przepis, przepis na obiad, włoska polenta
23 lipca 2020

Zupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście.   Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…

Tagi: przepis, przepis na obiad, przepisy, zupa minestrone
2 lipca 2020

Pizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana (pizza napoletana) z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową…

Tagi: pizza napolitana, pizza neapolitana, pizza neapolitana przepis, pizza neapolitańska, pizza przepis, przepis na obiad, przepis włoski, przepisy, włoska pizza, włoska pizza przepis
18 czerwca 2020

Przepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…

3 czerwca 2020

Przepis na Spaghetti alla Napoletana Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu.   Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych,…

Tagi: makaron z sosem pomidorowym, sos neapolitanski, sos pomidorowy, Spaghetti Napoli
22 maja 2020

Przepis na: Lasagne z sosem Ragu Lasagne to jedno z  najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem…