Jeśli przetłumaczyć literalnie nazwę falsomagro, oznacza ona „fałszywego chudzielca”. Skąd takie połączenie? W przypadku tego dania nie używa się zbyt wielu składników, ale za to w sporych ilościach. Szczególnie dotyczy to mięsa. Etymologia zgadza się i w tym przypadku z faktycznym stanem potrawy, bowiem zazwyczaj do jej przyrządzenia stosuje się raczej chudą odmianę tego składnika….
Tagi: Falsomagro, przepis, przepis włoskiJest daniem, które w przeszłości powstawało w chłopskich domach, by nie marnować warzywnych produktów. Obecnie trafia na stoły nawet największych smakoszy. Niegdyś ribollita popularna była szczególnie w regionach Florencji i Arezzo. Współcześnie pojawia się ona na stołach w całej Italii. Dawnej biedna ludność chłopska, której nie było stać na częste spożywanie produktów odzwierzęcych, nie…
Tagi: danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, ribollita, włoska kuchniaArancini con mozzarella to stosunkowo mało znana w Polsce włoska potrawa. Małe, pomarańczowe kuleczki wypełnione są ryżem, mięsem, serem lub warzywami. Wszystko w imię dobrego smaku! Potrawa ta pojawiła się na Sycylii najprawdopodobniej w X wieku. Przyjmuje się, że w tamtym czasie Arabowie po raz pierwszy przyjechali na wyspę, przywożąc ze sobą ryż i…
Tagi: Arancini, danie włoskie, kuchnia włoska, przepis włoski, włoska kuchniaPodejrzewa się, że oryginalna parmigiana di melanzane pochodzi z okolic Parmy, Sycylii lub Neapolu. Z tą pierwszą ma wiązać ją nazwa. Historycy jednak się o to sprzeczają, bowiem może to być wyłącznie konotacja z serem używanym do przygotowania dania, czyli parmezanem (rzecz jasna pochodzi z Parmy). Inni wskazują natomiast, że parmezan nie był tak istotnym…
Tagi: bakłażan, danie włoskie, parmezan, Parmigiana di melanzane, przepis, przepis na obiad, przepis włoskiProsta, smaczna i wyjątkowa – tak właśnie jest saltimbocca alla Romana. Jest tak dobra, że zgodnie z tłumaczeniem nazwy ma sama „skakać do ust”! Pierwsze informacje na temat tego daniach pochodzą z XIX wieku z północnych Włoch. W Brescii jeden z kucharzy miał podawać ją w swojej trattorii. Obecnie często występuje nie tylko we Włoszech,…
Tagi: saltimboccaW Polsce mamy gulasz, a we Włoszech jest caponata. Różnica jest taka, że w Italii to danie najczęściej występuje w wegetariańskiej odsłonie, natomiast nad Wisłą i Odrą mięso jest nieodzownym elementem. Badacze nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, kiedy caponata zadebiutowała na włoskich stołach. Przyjmuje się, że jest to potrawa pochodzenia arabskiego, która przywędrowała na…
Tagi: caponata, kuchnia włoska, przepis, przepis na obiad, przepisy, włoska kuchnia, włoski przepisChoć była potrawą ludową (coś na kształt polskich ziemniaków), na stałe zagościła na stołach włoskich wyższych klas. Polenta pierwotnie sporządzana była z mąki kasztanowej, a obecnie głównie z łatwiej dostępnej, kukurydzianej. Mimo tego, że wyglądem przypomina mamałygę, jej smaku nie można zapomnieć na długo! Traktowana może być jako część dań, ale w towarzystwie dodatków…
Tagi: polenta, przepis, przepis na obiad, włoska polentaZupa minestrone – jaki jest jej oryginalny przepis? Tego nie wiedzą nawet najstarsi Włosi! Wszystko dlatego, że rotował wraz z przemianami, które następowały w Wiecznym Mieście. Początkowo było to tanie danie prostej ludności. Składało się z osolonej wody, płatków orkiszowych oraz dowolnej kompozycji warzyw. Podbój Italii i wiążący się z tym błyskawiczny rozwój infrastruktury…
Tagi: przepis, przepis na obiad, przepisy, zupa minestronePizza neapolitana – kto jej nie uwielbia? Chyba nie znajdzie się osoba, która nie ma swojej ulubionej! Jeśli myślicie, że idealnie puszystą, wypieczoną i pyszną możecie znaleźć tylko w Neapolu, jesteście w błędzie! Teraz możecie wykonać ją w domu. Oryginalna pizza neapolitana (pizza napoletana) z XIX wieku tworzona była we włoskich barwach – z pomidorową…
Tagi: pizza napolitana, pizza neapolitana, pizza neapolitana przepis, pizza neapolitańska, pizza przepis, przepis na obiad, przepis włoski, przepisy, włoska pizza, włoska pizza przepisPrzepis na: Spaghetti alla bottarga di muggine Bottarga di muggine – suszona ikra z cefala pospolitego, prawdziwy włoski rarytas, zwany także kawiorem Morza Śródziemnego. Potrawy z nią przygotowuje się bardzo prosto, żeby nie przebić i nie zepsuć smaku tego cennego produktu. Minimum składników i brak termicznej obróbki to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na proste, ale…
Przepis na Spaghetti alla Napoletana Spaghetti alla Napoletana (znane również jako spaghetti Napoli) to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Ten prosty i szybki makaron zawiera w sobie wszystkie smaki, które kojarzymy z tym pięknym krajem. Dowiedz się, jak przygotować lekkie i pyszne danie rodem ze słonecznego Neapolu. Włosi są absolutnymi mistrzami w przygotowywaniu dań prostych,…
Tagi: makaron z sosem pomidorowym, sos neapolitanski, sos pomidorowy, Spaghetti NapoliPrzepis na: Lasagne z sosem Ragu Lasagne to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które zyskało ogromną popularność na całym świecie. Może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i inwencji twórczej kucharza. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Tym razem…