Pasta alla zozzona to danie obfite, składające się w dużej mierze z rigatoni (na przykład San Tomaso). Nazwa jest grą słowa „zozzo”, z rzymskiego dialektu, co oznacza „brudny”. Nawiązuje to do bogatej kombinacji smakowej. Co jest ważne? Woda makaronowa. Ta skrobiowa, słona, mętna woda zmienia smak dania. Dzieje się tak, ponieważ jest środkiem wiążącym,…
Tagi: Pasta alla zozzonaCzęsto najlepsze przepisy to nie te z wymyślnej książki kucharskiej lub restauracji, ale te, których nauczyła babcia. Niekiedy przekazywane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Pasta e fagioli jest jednym z nich. Inaczej zwana makaronem i fasolą, to klasyczna wegetariańska zupa, która jest pożywna i zdrowa. Aż prosi się o kawałek chrupiącego chleba, który można…
Tagi: Pasta e fagioli, przepis włoski, włoska kuchnia, włoski obiadZdrowe, smaczne i niskokaloryczne – takie właśnie są małże, czyli po włosku vongole. W kuchni Italii zajmują one szczególne miejsce, a największą popularnością cieszą się w okolicach Neapolu, gdzie bywają również dodatkiem – na przykład do spaghetti. W Polsce znajdują one aprobatę u wielu smakoszy, choć wciąż trudno jest im przygotować je we właściwy…
Tagi: kuchnia włoska, małże, mule, przepis na małże, Ricetta italiana per le vongole, włoski przepisWłoskie śniadania kojarzą się głównie ze słodkościami. Tradycyjne rogaliki z Italii, kremy orzechowe i pyszna latte to smak, który towarzyszy wakacjom w Toskanii. Dla tych, którzy przepadają za gamą bardziej słoną i ostrą nawet w wydaniu pierwszego posiłku dnia, również mamy propozycję. Jest nią schiacciata, czyli nieco łatwiejsza w przygotowaniu foccacia. Od tego znanego dania…
Tagi: Schiacciata, włoska kuchnia, włoskie śniadanieRagù alla Napoletana to sos o długiej historii. Przeszedł znaczną ewolucję. Przodkiem neapolitańskiego ragù jest danie ze średniowiecznej kuchni prowansalskiej, które nosiło nazwę “Daube de boeuf”. Było ono gulaszem z wołowiny zmieszanym z warzywami i długo gotowanym w glinianym naczyniu. Potrawa ta pochodzi z XIII/XIV wieku. Pierwotnie było to główne danie przygotowywane w niedzielę….
Tagi: ragù alla NapoletanaZbliża się zima, czyli okres, w którym statystycznie częściej sięga się po mięsa i nieco cięższe wyroby. W kuchni włoskiej mnóstwo jest przepisów, które gwarantują wyjątkowy smak potrawom. Jednym z nich jest ten na pollo alla Toscana, czyli kurczaka po toskańsku. Mimo że mięso drobiowe uznawane jest za stosunkowo lekkostrawne i delikatne, przepis na…
Tagi: kuchnia włoska, kurczak po toskańsku, Pollo alla Toscana, włoski przepisPiękne dla oka i dobre do jedzenia są pieczone bakłażany z mozzarellą, doskonałe danie każdej porze roku, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy warzywa te są w kraju najtańsze. Melanzane al forno con mozzarella to łatwy przepis, którego składniki można urozmaicić w zależności od okazji i liczby dostępnych bakłażanów. Można je podawać zarówno jako przystawkę, lunch…
Tagi: bakłażan, dania włoskie, kuchnia włoska, Melanzane al forno con mozzarellaSpaghetti aglio, olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie z Neapolu. Jest to typowa potrawa kuchni neapolitańskiej, ciesząca się na świecie dużą popularnością. Tę można przypisać łatwości przygotowania i wykorzystaniu niedrogich, łatwo dostępnych składników, które mają długi okres przydatności do spożycia. Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie z oliwek, czasami…
Tagi: olio e peperoncino, Spaghetti, Spaghetti aglioRavioli alle melanzane to wyjątkowa wariacja na temat znanego i lubianego w Polsce makaronu ravioli. Bardzo często przygotowuje się go z nadzieniami serowymi lub szpinakowymi. W tym wydaniu jest jednak bardziej jesienny. Dlaczego? Bowiem wypełniony jest ricottą i bakłażanem, które tworzą wyjątkową, smakową kompozycję idealną na nieco chłodniejsze dni. Warto jest wykorzystać fakt, że to…
Tagi: danie włoskie, Ravioli, Ravioli alle melanzane z ricottą, RicottaNaleśniki znane są w wielu kuchniach świata. W Polsce nadal najpopularniejszą formułą jest podawanie ich na słodko – z owocami, białym, pełnym cukru serem czy też z rozmaitymi kremami. Wersje wytrawne mają co prawda swojego grono fanów, jednak nie tak duże. A szkoda, bo potrafią być wyjątkową smakową podróżą, która da wiele satysfakcji kubkom smakowym…
Tagi: Naleśniki al tartufo, przepis włoski, truflePorchetta to typowe danie środkowych Włoch i kilku regionów północnych, a właściwie sposób przygotowania mięsa wieprzowego. Wykonuje się je z całej świni, bez kości, odpowiednio przyprawionej. To idealna przekąska dla obszarów produkcji wina. Konsumpcja dania jest tradycyjnie kojarzona z ulicznymi sprzedawcami, którzy udają się tam, gdzie spodziewany jest znaczny napływ ludzi (festiwale wiejskie, jarmarki, targi)….
Tagi: danie, mięso wieprzowe po włosku, Porchetta, przepis włoski, włoskieWłoska sałatka to hołd po części dla zielonej sałaty, a po części antipasto. Ten przepis łączy sałatę, seler, cebulę, peperoncini, oliwki i pomidorki koktajlowe – wszystko w dressingu z oliwy z oliwek, octu i odrobiny majonezu. To świetna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają kuchnię Italii, ale chcą dbać o linię. To także doskonała opcja…
Tagi: kuchnia włoska, przepis włoski, włoska sałatka, włoskie danie