Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech, gdzie jest ciepło, a plony są obfite. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”. Cechy charakterystyczne orecchiette? Prążkowana powierzchnia zewnętrzna i wnętrze przypominające filiżankę. Makaron idealnie nadaje się do spożycia z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia,…
Tagi: kuchnia włoska, Orecchiette, przepis włoski, przepisy, włoska kuchnia, włoski obiadTortelloni to popularny w północnych Włoszech makaron (z mąki typu O np. Divella) faszerowany o podobnym kształcie do tortellini, ale większy i inaczej zamknięty. Tradycyjnie nadziewany jest serem ricotta i warzywami liściastymi, takimi jak pietruszka lub szpinak. Istnieje wiele wariantów, w których warzywa zastępuje się mocniejszymi składnikami, takimi jak borowiki lub orzechy włoskie. Innym popularnym nadzieniem do tortelloni, zwłaszcza w prowincjach Ferrara, Modena i Reggio Emilia, jest pasta wytwarzana głównie z miazgi dyniowej i herbatników amaretti. …
Spaghetti alla chitarra dosłownie tłumaczy się jako „spaghetti gitarowe”, ponieważ tradycyjnie jest wyciskane w długie pasma spaghetti za pomocą nitkowego noża do makaronu chitarra. Ciasto na makaron jest zamykane próżniowo i pozostawione na jeden dzień do odpoczynku, co jest kulinarną sztuczką, dzięki której jest gładkie i całkowicie połączone. Niektórzy bratają ten wyjątkowy przepis na domowe spaghetti…
Tagi: kuchnia włoska, przepis, przepis włoski, Spaghetti alla chitarraInvoltini di pesce spada są typowym letnim daniem tradycji sycylijskiej, w szczególności Katanii. Roladki z miecznika przygotowywane są z dość cienkich plastrów ryby oraz z nadzieniem z prostych, ale bardzo smacznych składników, takich jak kapary, oliwki, bułka tarta i pomidory. Involtini di pesce spada bardzo dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przykład? Z papryką, z kaparami (na przykład Iposea)…
Tagi: Involtini di pesce spada, kuchnia włoch, miecznik, przepis włoskiKraina położona między Adriatykiem a Apeninami obfituje w różnorodność. Tę zauważyć można nie tylko w krajobrazach, ale również w kuchni, która oferuje zarówno lekkostrawne potrawy, jak i cięższe, mięsne. Jedno jest jednak wspólne – trzeba się sporo napracować, by przygotować coś z jadłospisu Włoszek z regionu Marche. Także pollo in potacchio. Pollo in potacchio…
Tagi: dania włoskie, danie włoskie, kuchnia włoska, kurczak, pollo in potacchio, przepis na kurczaka, przepis włoskiJeśli znajdziesz się w mieście Cuneo, wstąp trattorii na kieliszek wina i klasyczne fonduta piemontese. Nie myl jednak tego dania ze szwajcarskim fondue serowym. Fonduta piemontese jest wytwarzana z włoskiej Fontiny, o wiele bardziej kremowego, ziemistego sera niż Gruyère używanego w wersji szwajcarskiej. Ponadto, dodaje się do niej także mleko i żółtka. Jeszcze bardziej luksusową…
Tagi: czarne trufle, Fonduta Piemontese, foundi, przepis włoski, trufleDla wielu Umbria to raczej mniej znana konkurentka Toskanii, jednak zapewniamy – warto jest sięgnąć po jej smaki! Ten region Włoch jest górzysty, nieprzystępny i nieco bardziej dziki niż pozostałe, ale kryje moc smaków, którą każdy fan kuchni Italii powinien poznać! Należy do nich między innymi panzanella. Większość potraw z Umbrii bazuje na dużej…
Tagi: dania włoskie, kuchnia włoch, panzanella, włochy, włoski przepisJeśli chodzi o nazwę, malloreddus jest pochodzenia łacińskiego i oznacza „mały kąsek”. To włoskie danie jest najbardziej znane w kuchni sardyńskiej. Makaron, z którego się je przygotowuje, zrobiony jest z mąki semoliny (np. Semola Rimacinata) i wody. Występuje zarówno w postaci ciasta o smaku szafranowym, jak i makaronu z ciasta zwykłego. Doskonale smakuje z różnymi…
Tagi: dania włoskie, kuchnia włoska, Malloreddus\, przepis włoski, włochy, włoskie przepisyOrecchiette con le cime di rapa, zwane także „recchitelle” lub „strascinati”, to jedno z najbardziej reprezentatywnych dań typowych dla Apulii, zwłaszcza w prowincji Bari. Potrawa przygotowywana jest w całym kraju. Jej podstawą są makaron, oliwa z oliwek (na przykład La Masseria z Bottega del Gusto) i rzepa brokułowa. Niekiedy podawana jest z różnymi dodatkami –…
Tagi: Orecchiette con le cime di rapaCrespelle alla fiorentina smakują zupełnie inaczej niż polskie i nawet francuskie naleśniki. Są cienkie, aromatyczne i lekkostrawne. Plotki historyczne wskazują, że Caterina de Medici wprowadziła te pikantne naleśniki do kuchni francuskiej z pomocą swoich toskańskich szefów kuchni. Sugeruje się, że w rzeczywistości naleśniki były florenckie, a Francuzi dostosowali je do tego, co teraz lubimy,…
Tagi: crespelle, Crespelle alla fiorentina, kuchnia włoska, naleśniki, włoskie danieArrosticini wydaje się zwykłym szaszłykiem, ale tak naprawdę jest potrawą o skomplikowanej historii i specyficznym przygotowaniu. Oryginalne danie kuchni abruzyjskiej wytwarzane jest z kastrowanego mięsa baraniego lub jagnięciny. Nie dziwi więc, że jego pierwotne pochodzenie to lata 30., góry i chaty pasterzy, którzy raczyli się potrawą po ciężkim dniu pracy. Szczególnie popularne było wśród mieszkańców…
Tagi: arrosticini, przepis, przepis na obiad, przepis włoski, włoskie daniaKulinarne podróże po Italii są jednymi z najbardziej pasjonujących. Dlaczego? Ponieważ każdy region ma swoją specyfikę i smaki, która idealnie wpisują się w klimat malowniczych regonów Włoch. Sama Sycylia pełna jest niepowtarzalnych aromatów, które choć początkowo zatrzymały się na południu, szybko powędrowały również na północ kraju. Tak jest w przypadku carne alla pizzaiola. Bardzo…
Tagi: Carne alla pizzaiola, przepis, przepis włoski