Pizza salsiccia e friarielli napoletana to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni neapolitańskiej. Brokuły i pikantna salsiccia stanowią razem połączenie idealne. Poniżej przepis z wykorzystaniem produktów z oferty naszych delikatesów – szybko, bardzo dobrej jakości i smacznie:)
Pasta “Nduja e ricotta” to pikantne danie, prosto z kalabryjskiego przepisu. Dlaczego jest wyjątkowe? Ponieważ pozwala w pełni docenić niepowtarzalny smak Nduji. Nduja to miękkie i pikantne salami, wyjątkowy produkt kuchni regionu Kalabrii. Dodatek ricotty delikatnie zmiękcza pikanterię salami i nadaje całości przyjemną świeżą nutę. Przepis na tą znakomitą pastę jest naprawdę prosty i szybki….
Spaghetti alla carbonara to jedna z najbardziej klasycznych i popularnych potraw we Włoszech (i nie tylko). Wbrew pozorom, Włosi w ogóle nie używają do niego śmietany. Jedynymi składnikami potrzebnymi do powstania idealnej carbonary są dobry makaron, żółtka, włoski ser (Pecorino Romano lub Parmigiano Reggiano), Guanciale lub Pancetta oraz grubo mielony czarny pieprz. Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu i wykorzystania…
Sycylijskie chrupiące rurki z kremem z ricotty – kto raz spróbował, nie będzie mógł o nich zapomnieć. Legenda głosi, że ten boski deser pochodzi z obszarów Palermo i Messyny i był przygotowywany na karnawałową ucztę, najprawdopodobniej jako symbol płodności. Dziś – całe szczęście – jest on bardzo popularny i można skosztować go prawie we wszystkich…
Tagi: cannoli, deser, przepis, włoska kuchnia, włoski deserWłosi szczycą się znakomitymi deserami i słodyczami. W okresie świątecznym niezwykle popularne są pyszne włoskie słodkie chleby (Panettone, Pandoro), struffoli – niewielkie pączki charakterystyczne dla Neapolu oraz il torrone – czyli nugat przyrządzony z miodu, cukru, białek jaj i dodatku migdałów. Miękki, ciągnący nugat doskonale komponuje się także z innymi orzechami. Piękną kompozycję biało –…
Klasyczne, cieniutkie jak papier, lekkie – właśnie takie powinno być prawdziwie włoskie ciasto na pizzę, aby królową potrawy był sos, a królem składniki. Niby każdy wie, ale ciężko wykonać ciasto, które będzie przypominało smak pizzy jedzonej w jednej z restauracji we Włoszech. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na jego wykonanie!
Pyszny, bardzo prosty w wykonaniu deser. Łączy w sobie wszystkie smaki, które są uwielbiane przez każdego miłośnika deserów! Sprawdź jak szybko można je przygotować, i to bez użycia jajek.
Klasycznie, po włosku – jak przyrządzić prawdziwe Spaghetti Bolognese? Sprawdźcie przepis poniżej: